arachofobi

Kymmenen liiankin tavallista fobiaa

Karmiiko selkäpiitä, kun näet hämähäkin? Et ole ainoa. Lue kymmenestä yleisestä fobiasta.

”Ei sitä tarvitse pelätä.” Näin varmasti moni on kuullut itseään rauhoiteltavan. Vanhemmat rauhoittelevat näin lapsia, jotka eivät haluaisi sammuttaa valoa pimeän pelon vuoksi. Aikuiset voivat kuulla saman, kun hätkähtävät hämähäkkiä tai yllättäen tielle osuvaa naapurin koiraa.

Erittäin monet pelkäävät kuitenkin yhtä tai toista asiaa. Tähän on koottu muutama tavallinen kammo.

1. Araknofobia – hämähäkkikammo

Yleisimmän fobian tittelin haltijasta kiistellään. Hämähäkkikammo lienee hyvin lähellä kärkeä, ja se saattaa jopa olla yleisin. Jopa 50 prosenttia naisista ja 10 prosenttia miehistä kärsii jonkinasteisesta hämähäkkikammosta.

2. Akrofobia – korkean paikan kammo

Korkean paikan kammo on yksi yleisimmistä tai jopa yleisin fobia. Se voi esiintyä monella tavalla: jotkut eivät kykene sen vuoksi menemään lähelle näkötornin tasanteen laitaa, joitakuita alkaa huimata jo tuolille noustessa.

3. Emetofobia – oksennuksen ja oksentamisen kammo

Tätä fobiaa harva tuntee, vaikka se on tavallinen. Sen yleisyydestä ei ole tarkkaa käsitystä, mutta joidenkin tutkimusten mukaan siitä kärsii jossain määrin jopa kolmannes aikuisista.

4. Brontofobia – ukkoskammo

Tästä fobiasta ihmiset pääsevät yleensä eroon iän myötä. Lapsilla se on yleinen, aikuisilla harvinainen.

5. Mysofobia – likaisuuden pelko

Tällä pelolla on monia ilmenemismuotoja. Usein se voi ilmetä tarpeena siivota usein ainakin tiettyjä kodin tiloja tai pestä usein käsiä. Äärimmillään kyse voi olla niin voimakkaasta lian ja bakteereiden kammosta, jolloin suurin osa päivästä kuluu pakonomaiseen puhdistautumiseen ja siivoamiseen.

6. Klaustrofobia – ahtaan paikan kammo

Tämä pelko on hyvin tunnettu mutta ei lainkaan niin yleinen kuin voisi luulla. Sen tunnettuus johtunee siitä, että siihen viitataan niin usein kirjallisuudessa ja elokuvissa.

7. Agorafobia – torikauhu

Tämä kammo on tavallaan ahtaan paikan kammon vastakohta. Siihen liittyy usein julkisten paikkojen ja tilanteiden pelkääminen. Ääritapauksissa ihminen voi eristäytyä kotiinsa ja viettää siellä vuosikausia käymättä ulkona.

8. Aerofobia – lentopelko

Tämä pelko on melko tuore, lentoliikenteen mukanaan tuoma ilmiö. Ääritapauksissa se voi merkitä myös junilla tai autoilla tehtävien pitkien matkojen karttamista. Joskus lentopelkoa voidaan lievittää rauhoittavilla lääkkeillä.

9. Skotofobia – pimeänpelko

Pimeä sinänsä ei ole se, mitä pimeänpelosta kärsivä kammoaa. Pelko kohdistuu enemmänkin niihin todellisiin tai kuviteltuihin vaaroihin, joita pimeydessä piilee. Pimeänpelko on lapsilla hyvin yleinen, mutta se menee yleensä ohi iän myötä.

10. Ailurofobia, kynofobia ja ofidiofobia – kissojen, koirien ja käärmeiden pelot

Nämä kolme kammoa ovat hyvin yleisiä. Niiden taustalla arvellaan olevan biologiset syyt. Varovaisuus näiden eläinten suhteen on luultavasti kasvattanut ihmisen eloonjäämistodennäköisyyttä.

Lähteet: www.10-most-common-phobias.com www.phobia-fear-release.com en.wikipedia.com: Phobia Nationalencyklopædien