Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

kirjoitusvirhe
Ihminen - Psykologia

Kirjoitusvirheistä ärsyyntyvät ovat itsekkäitä

Ihmiset, jotka jatkuvasti huomauttelevat toisten kirjoitus- tai kielioppivirheistä, tekevät keskimääräistä vähemmän kompromisseja, ovat vähemmän avoimia ja arvostelevat muita.

Kirjoitan vai kirjotan?

Kaikki tuntevat ainakin yhden sellaisen – tai ovat itse sellainen – joka saattaa kimmastua suunnattomasti toisten tekemistä kielioppi- tai kirjotusvirheistä.

Yhdysvalloissa Michiganin yliopiston tutkijat ovat psykologisissa testeissä havainneet, että tämäntyyppiset ihmiset ovat yleensä vähemmän avoimia ja huonompia tekemään kompromisseja kuin mut ihmiset.

Introvertti tuomitsee kirjoitusvirheet ankarimmin

Uusi tutkimus viittaa siihen, että ihmisen persoonallisuus ratkaisee sen, miten hän regoi kirjoitus- ja kielioppivirheisiin. Osa tutkimukseen osallistuneista henkilöistä tuomitsi kielivirheet ankarammin kuin muut.

Ekstrovertit ihmiset sivuuttavat yleensä virheet, kun taas introvertit tuomitsevat kielivirheet jyrkästi.

Henkilöt, jotka psykologitsen testien mukaan ovat erittäin tunnollisia, reagoivat kirjoitusvirheisiin herkimmin. Ja kompromisseja karttavat ihmiset hermostuivat eniten kielioppivirheistä.

Ihmiset tuomitsivat muiden kielivirheet

Tutkimuksessa selvitettiin sitä, kuinka paljon ihmiset tuomitsevat toisiaan sosiaalisesti kielivirheiden perusteella, antamalla 83 koehenkilön lukea kirjallisia vastauksia ilmoituksiin, joissa haettiin asuinkumppania.

Se voi kertoa tutkijoiden mukaan myös paljon siitä, kuinka ihmiset viestivät verkossa ja miten he voivat epäonnistua siinä.

Kirjoitusvirheet antavat negatiivisen vaikutelman

Osa vastauksista oli virheettömiä ja osa vilisi sentyypisiä kieli- ja kirjoitusvirheitä, kuten kirjoitan/kirjotan tai olen/oeln.

Kaikki koehenkilöt pitivät virheitä vilisevien vastausten kirjoittajia epäilyttävämpinä kuin virheettömien vastausten kirjoittajia – jos he vain havaitsivat virheet.

Huomasitko artikkelin viisi kirjoitusvirhettä? Ärsyynnyitkö niistä?

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota