Kirjoitusvirheistä ärsyyntyvät ovat itsekkäitä

Ihmiset, jotka jatkuvasti huomauttelevat toisten kirjoitus- tai kielioppivirheistä, tekevät keskimääräistä vähemmän kompromisseja, ovat vähemmän avoimia ja arvostelevat muita.

kirjoitusvirhe

Kirjoitan vai kirjotan?

Kaikki tuntevat ainakin yhden sellaisen – tai ovat itse sellainen – joka saattaa kimmastua suunnattomasti toisten tekemistä kielioppi- tai kirjotusvirheistä.

Yhdysvalloissa Michiganin yliopiston tutkijat ovat psykologisissa testeissä havainneet, että tämäntyyppiset ihmiset ovat yleensä vähemmän avoimia ja huonompia tekemään kompromisseja kuin mut ihmiset.

Introvertti tuomitsee kirjoitusvirheet ankarimmin

Uusi tutkimus viittaa siihen, että ihmisen persoonallisuus ratkaisee sen, miten hän regoi kirjoitus- ja kielioppivirheisiin. Osa tutkimukseen osallistuneista henkilöistä tuomitsi kielivirheet ankarammin kuin muut.

Ekstrovertit ihmiset sivuuttavat yleensä virheet, kun taas introvertit tuomitsevat kielivirheet jyrkästi.

Henkilöt, jotka psykologitsen testien mukaan ovat erittäin tunnollisia, reagoivat kirjoitusvirheisiin herkimmin. Ja kompromisseja karttavat ihmiset hermostuivat eniten kielioppivirheistä.

Ihmiset tuomitsivat muiden kielivirheet

Tutkimuksessa selvitettiin sitä, kuinka paljon ihmiset tuomitsevat toisiaan sosiaalisesti kielivirheiden perusteella, antamalla 83 koehenkilön lukea kirjallisia vastauksia ilmoituksiin, joissa haettiin asuinkumppania.

Se voi kertoa tutkijoiden mukaan myös paljon siitä, kuinka ihmiset viestivät verkossa ja miten he voivat epäonnistua siinä.

Kirjoitusvirheet antavat negatiivisen vaikutelman

Osa vastauksista oli virheettömiä ja osa vilisi sentyypisiä kieli- ja kirjoitusvirheitä, kuten kirjoitan/kirjotan tai olen/oeln.

Kaikki koehenkilöt pitivät virheitä vilisevien vastausten kirjoittajia epäilyttävämpinä kuin virheettömien vastausten kirjoittajia – jos he vain havaitsivat virheet.

Huomasitko artikkelin viisi kirjoitusvirhettä? Ärsyynnyitkö niistä?