Kaunis ihminen huijaa ympäristöään

Kauniit ihmiset purjehtivat elämän läpi muita helpommin. Tutkijat kuitenkin varoittavat, että huipulla on yksinäistä.

nb_u08 Beautiful people

Symmetrisistä kasvoista, sileästä ihosta, taipuisista hiuksista ja mantelinmuotoisista silmistä on enemmän apua kokeesta läpi pääsemisessä kuin terävästä älystä ja hyvistä muistiinpanoista.

Kokeen arvostelija olettaa, niin kuin työnantaja tai mahdollisen oikeudenkäynnin tuomarikin, että kaunis ulkonäkö kuvastaa kykyjä ja muuta persoonallisuutta.

Uuden laajan psykologisen raportin mukaan kauniit ihmiset saavat parempia arvosanoja, ansaitsevat enemmän, saavat enemmän ylennyksiä ja voittavat enemmän oikeusjuttuja kuin ihmiset keskimäärin.

Kaunis ansaitsee enemmän rahaa

Yhdysvalloissa Pohjois-Carolinan yliopiston psykologit keräsivät useiden itsenäisten tutkimusten tulokset yhteen ja tulivat niiden pohjalta siihen tulokseen, että tilastojen valossa nätti naama auttaa menestymään elämässä.

”Sen teho synnyttää positiivisen kierteen. Aiemmat onnistumisen kokemukset antavat itseluottamusta ja tuottavat myönteisen elämänasenteen, mikä taas parantaa mahdollisuuksia näyttää omaa osaamista”, selittää sosiaalipsykologi Tonya Frevert BBC:n haastattelussa.

Kaunis ihminen on yksinäinen

Tutkijoiden mukaan viehättävällä olemuksella voi kuitenkin myös olla kääntöpuolensa.

Kun esimerkiksi hyvännäköisiä miehiä pidetään usein automaattisesti hyvinä johtajina, kauniit naiset saattavat huomata, ettei heitä oteta vakavasti heidän ulkonäkönsä vuoksi.

Vuonna 1975 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin myös, että erittäin kauniit ihmiset ovat usein yksinäisiä, koska muut pitävät heihin etäisyyttä, ovat heille kateellisia tai tuntevat kuuluvansa eri kastiin eivätkä edes uskalla puhua kauniille ihmisille.

LUE MYÖS: Näin tunnistat sosiopaatin