Psykologia

Psykologia-konsepti

Psykologia tutkii ihmisen toimintaa

Psykologit käsittelevät ja tutkivat ihmisen henkistä tilaa. Siihen voi kuulua kaikki siitä, mikä muodostaa ihmisen maailmankuvan, siihen, miten masennuksen, stressin, ahdistuksen ja traumaperäisen stressihäiriön kaltaisia tiloja voidaan paremmin ymmärtää ja parantaa. Miten ja miksi joistakin ihmisistä tulee psykopaatteja tai sosiopaatteja? Ja eikö narsisteilla ole lainkaan tunne-elämää? Nämä ovat joitakin kysymyksistä, joihin psykologia yrittää vastata. Lähde löytöretkelle arkistoihin ja opi lisää psykologian maailmasta täältä.

Mitä on psykologia?

Psykologia on laaja tutkimuskenttä, jonka keskeinen kohde on ihmisen mieli ja käyttäytyminen. Tutkimus käsittää kaiken ajatuksista ja käyttäytymisestä persoonallisuuteen ja tunteisiin.

Vaikka tutkijat ja oppineet ovat osoittaneet kiinnostusta psykologiaan jo vuosisatojen ajan, sitä alettiin kehittää erityisenä tieteenalana vasta 1800-luvun lopulla.

Psykologian tutkimus käynnistyi toden teolla, kun saksalainen filosofi ja psykologi Wilhelm Wundt perusti ensimmäisen kokeellisen psykologian laboratorion vuonna 1879. Sittemmin itävaltalaisen hermolääkärin Sigmund Freudin nimestä tuli lähes psykologia-sanan synonyymi, kun hän kansantajuisti tieteenalan kehittämällä psykoanalyysin.

Psykologian varhaisiin pioneereihin kuuluvat myös esimerkiksi Carl Jung ja Jean Piaget. Piaget tunnetaan yhtenä kognitiivisen psykologian perustajista.

Sigmund Freud

© Shutterstock

Mitä on kognitiivinen psykologia?

Kognitiivinen psykologia käsittelee mentaalisia prosesseja: miten ajattelemme, muistamme ja työstämme informaatiota.

Kognitiivisten psykologien toiminnan perustana on teoria, jonka mukaan ajatukset vaikuttavat tunteisiin, käyttäytymiseen ja kehoon. Ohjailemalla ajatuksia voidaan oppia ohjaamaan käyttäytymistä. Siksi kognitiivinen psykologia voi auttaa hoitamaan psykiatrisia sairaustiloja, kuten ahdistusta ja masennusta.

Kognitiivinen psykologia nousi suosioon 1960-luvulla, ja sittemmin sitä on sovellettu monilla eri alueilla, kuten koulutuksessa ja markkinoinnissa.

Mitä on kliininen psykologia?

Kliininen psykologia käsittelee ihmisen henkistä terveyttä. Siksi kliinisten psykologien työsarkaa on psykiatristen sairaustilojen, kuten masennuksen, stressin, ahdistuksen ja traumaperäisen stressihäiriön, arviointi ja hoito.