Shutterstock

Pitkän iän salaisuus – naishormoni

Niin eläinten kuin ihmistenkin keskuudessa naispuoliset elävät yleensä miehiä pitempään. Se johtuu muun muassa hormoneista.

Väestökirjanpidon ansiosta ihmisten keskimääräinen elinikä voidaan laskea esimerkiksi Pohjoismaissa noin 500 vuoden ajalta.

Kirkonkirjojen merkinnöistä voidaan päätellä, että nykyinen elämäntyyli ei ole ainoa seikka, joka vaikuttaa elinikään.

Sukupuolihormonit auttavat naisia

Naisten ja miesten välinen ero eliniän pituudessa johtuu ilmeisesti hyvin suuressa määrin sukupuolihormoneista.

Testosteroni-mieshormonin määrä lisääntyy voimakkaasti murrosiässä. Testosteroniin liitetään usein sellaisia ominaisuuksia kuin viha, aggressiivisuus ja onnettomuusalttius.

Mieshormonin määrän lisääntymistä elimistössä on esitetty yhdeksi syyksi siihen, että nuoret miehet kuolevat naisia useammin esimerkiksi väkivaltaisissa välienselvittelyissä tai liikenneonnettomuuksissa.

Myöhemmällä iälläkin testosteroni vaikuttaa miehen terveydentilaan. Se kasvattaa kolesterolin määrää veressä ja altistaa miehen sydän- ja verisuonitaudeille.

Naishormoni estrogeeni puolestaan laskee kolesterolitasoa.

Eläinmaailmassakin naaras elää pitempään

Evoluutiotutkijat uskovat, että naiset ovat eläneet aina miestä pitempään, sillä sama ilmiö on havaittavissa muillakin lajeilla. Siitä on hyötyä lajin säilymiselle.

Mitä kauemmin naaras elää jälkeläisten syntymän jälkeen, sitä paremmat mahdollisuudet poikasilla on kehittyä ja kasvaa täysikasvuisiksi. Uroksen eliniällä ei ole tällöin yhtä suurta merkitystä.