Shutterstock
poistettu perna

Mitä perna tekee ja mihin sitä tarvitaan?

Olen kuullut, että ihmisiltä on esimerkiksi onnettomuuden jälkeen poistettu perna. Onko perna turha elin?

Mikä on pernan tehtävä?

Perna on elin, jolla on useita tehtäviä.

Jos ihminen joutuu onnettomuuteen, perna auttaa esimerkiksi pienentämään verenhukkaa. Perna nimittäin säilöö verihiutaleita ja muita veren osia ja vapauttaa niitä tarpeen tullen.

Terveen aikuisen ihmisen pernassa voi olla jopa 240 ml verta.

Perna toimii verenkierrossa tärkeänä suodattimena. Se puhdistaa verta kuona-aineista ja bakteereista ja pilkkoo vanhoja tai vaurioituneita verisoluja. Prosessissa perna myös kierrättää ravinteita, kuten rautaa, jota voidaan tarvita elimistön muissa toiminnoissa.

Perna huolehtii myös siitä, että elimistössä kiertävä veri on puhdasta ja toimii tarkoituksenmukaisesti.

Missä perna sijaitsee?

Perna sijaitsee vatsaontelon yläosassa vasemmalla pallealihaksen alla. Sen koko vaihtelee suuresti, mutta yleensä se painaa 150-200 grammaa ja on noin nyrkin kokoinen.

Perna sijaitsee vatsaontelon vasemmalla puolella

Perna sijaitsee vatsaontelon vasemmalla puolella, ja se voi vahingoittua iskusta vatsaan.

© Shutterstock

Mitä tarkoittaa suurentunut perna?

Jotkin sairaudet voivat aiheuttaa pernan suurenemisen. Yksi yleisimmistä pernan suurenemiseen johtavista sairauksista on mononukleoosi eli “pusutauti”.

Sairaus saa pernan suurenemaan, kun verestä suodattuu vaurioituneiden verisolujen lisäksi terveitä verisoluja. Terveet verisolut kerääntyvät pernaan, ja syntyy itseään vahvistava prosessi.
Mitä enemmän terveitä verisoluja pernaan kertyy, sitä suurempi siitä tulee ja sitä enemmän se kerää terveitä verisoluja, jolloin perna laajenee entisestään.

Suurentunut perna voi olla vaarallinen. Suurentuneessa pernassa on runsaasti verta, ja jos elimeen tulee vaurioita esimerkiksi kontaktiurheilulajeissa, sisäinen verenvuoto voi olla hengenvaarallista.

Suurentunutta pernaa voidaan hoitaa kahdella tavalla. Ensisijaisesti hoidetaan sen aiheuttanutta perimmäistä sairautta, mutta joskus perna poistetaan.

Voit elää ilman pernaa

Pernaa ympäröivä ohut kapseli ja pehmeä ja hauras rakenne altistavat pernan mahaonteloon kohdistuville iskuille ja törmäyksille. Onneksi ihminen pystyy elämään ilman pernaa, jos se vaurioituu ja joudutaan poistamaan.

Vaikka perna on tärkeä osa immuunijärjestelmää, maksa ja muut imusuoniston osat voivat hoitaa monet sen tehtävistä.

Ilman pernaa ihminen on kuitenkin alttiimpi tietyille bakteeri-infektioille, joista voi kehkeytyä vakavia tauteja. Näitä ovat esimerkiksi pneumokokkien ja meningokokkien aiheuttamat infektiot.

Tämä johtuu siitä, että muut imusuoniston osat eivät pysty korvaamaan kokonaan pernan kykyä suodattaa verestä bakteereja ja tuhota niitä.

Niiden, joilta perna on poistettu, onkin syytä pitää huolta, että he saavat rokotteet pernan normaalisti torjumia tauteja vastaan.