Ritzau Scanpix
Toiletskyl partikler, virus og bakterier

Paljonko huuhtelu pöläyttää pöntöstä bakteereja?

Bakteerit kuulemma leijailevat ympäri vessaa pöntön huuhtelun jälkeen. Onko asiassa mitään perää? Ja mitä sille voi tehdä?

Virtsaa, ulostetta ja joskus oksennusta – vessanpönttöön päätyy kaikenlaista jätettä. Kun se huuhdellaan, ilmaan nousee runsaasti mikrobeja.

Jokaisella huuhtelukerralla syntyy satojatuhansia mikroskooppisia pisaroita, joista muodostuvaa sumua kutsutaan aerosoliksi. Ilmassa leijailevat pisarat sisältävät bakteereja ja viruksia.

Vaikka pöntöstä leviävien mikrobien määrään ja leijailumatkaan vaikuttaa eniten se, kuinka paljon niitä pöntössä on ja millaisia ne ovat, myös pöntön rakenteella ja huuhtelun voimakkuudella on merkitystä.

Hammasharja voi saada osansa

Aerosolin liikkeitä tutkimalla on saatu selville, että mikrobit voivat nousta kahden metrin korkeuteen ja levitä kaikkialle vessassa. Kaikki pinnat saastuvat – käsipyyhkeitä ja esillä olevia hammasharjoja myöten.

Toiletskyl partikler, virus og bakterier

Suurnopeuskamera on ikuistanut pöpöilotulituksen, joka syntyy, kun vessa vedetään.

© Ritzau Scanpix

Virusten ja ulostebakteerien leijailu ei ainoastaan kuulosta ällöttävältä. Niissä piilee nimittäin terveysriski. Mikrobien leviämistä voi kuitenkin hillitä helposti.

Pönttöä ei ole varustettu kannella vain näön vuoksi. Kun kannen laskee alas ennen huuhtelua, aerosoli pysyy enimmäkseen siellä, missä sen pitääkin.

Koska istuinkansi ei ole rakenteeltaan täysin tiivis, osa mikrobeista pääsee karkaamaan pöntöstä huuhtelun jälkeen. Siksikin vessan pitäisi tuulettua tehokkaasti.