Paljonko aivoihin mahtuu informaatiota?

Kuinka paljon enemmän tai vähemmän informaatiota ihmisaivoihin voi tallentua tavalliseen älypuhelimeen verrattuna?

© Shutterstock

Ihmisaivoissa on noin 100 miljardia hermosolua, joista jokainen voi olla yhteydessä tuhansiin muihin soluihin. Siten aivosolujen välisiä kosketuspisteitä on ainakin 100 biljoonaa.

Kosketuspisteet ovat synapseiksi kutsuttuja hermoliitoksia, jotka voidaan rinnastaa mikropiirien transistoreihin. Synapsit ovat kuitenkin kehittyneempiä, sillä ne vaihtelevat kooltaan ja voivat saada useampia arvoja kuin digitaalisen järjestelmän 1 ja 0.

Aivokapasiteetti kymmenkertaistui

Yhdysvaltalaisen Salkin tutkimuslaitoksen tutkijaryhmä totesi vuonna 2016, että synapsit jakautuvat jopa 26 kokoluokkaan.

Kun koko valikoima otettiin huomioon, selvisi, että aivojen tallennuskapasiteetti oli kymmenen kertaa niin suuri kuin siihen asti oli luultu. Toisin sanoen niihin mahtuu miljoonan gigatavun eli petatavun verran informaatiota.

Tutkijoiden mukaan datan määrä vastasi suunnilleen silloista internetin sisältöä. Vertailuun pitää kuitenkin suhtautua varauksellisesti, sillä internetin sisältämää dataa on mahdoton ilmaista lukuna.

1 000 000 gigatavua informaatiota mahtuu aivoihin. Se vastaa 4 000 puhelimen tallennuskapasiteettia.

Sen sijaan rinnastuksessa puhelimen muistiin on järkeä. Uusimmissa malleissa tallennustilaa on jopa teratavun verran, mutta yleensä sitä on selvästi vähemmän, esimerkiksi 256 gigatavua. Jotta tällaiset puhelimet vastaisivat kapasiteetiltaan aivoja, niitä tarvitaan melkein 4 000.