Shutterstock
Mies sytyttää savukkeen

Nikotiini

Nikotiinia on tupakkakasveissa, ja sitä on käytetty hyönteismyrkkynä. Nikotiinin päihdekäyttö alkoi sen jälkeen, kun keksittiin alkaa polttaa tupakkaa tai nuuskata sitä.

Mitä nikotiini on?

Nikotiini on typpipitoinen orgaaninen aine, joka kofeiinin ja morfiinin tavoin kuuluu alkaloideihin. Alkaloideja esiintyy tupakkakasvin lisäksi muissa koisokasvien heimon kasveissa.

Tupakkakasvin nikotiini on myrkyllinen hyönteisille, ja se auttaa kasvia puolustautumaan niiltä. Tästä syystä nikotiinia on käytetty myös hyönteismyrkkynä.

Tupakkapelto

Tupakkakasvi tuottaa nikotiinia suojautuakseen kasveja syöviltä hyönteisiltä.

© Shutterstock

Sama myrkky, joka tappaa nälkäisiä hyönteisiä, piristää ja rauhoittaa ihmisiä.

Nikotiini saa aivoissa vapautumaan dopamiinia, mikä tuottaa kehoon miellyttävän tunteen. Ihmiset ovatkin käyttäneet tupakkaa eri muodoissa jo vuosituhansia.

Jo yli reilusti 7 000 vuotta sitten vuoden 6000 eaa. tienoilla Amerikan alkuperäisasukkaat pääsivät tupakan polttamisen makuun.

Tapa levisi Eurooppaan vasta 1500-luvulla, kun Euroopan maat alkoivat perustaa Amerikkaan siirtomaita.

Miten nikotiini vaikuttaa kehossa?

Ensimmäiseksi nikotiini stimuloi hermostoa. Se kohottaa verenpainetta ja sykettä, ja se saa myös elimistössä vapautumaan adrenaliini-hormonia ja dopamiini-viestiainetta, jotka tuottavat päihtymyksen tunteen. Elimistössä vapautuu myös kipua lievittävää beeta-endorfiini-viestiainetta.

Hermosto reagoi aineen stimuloivaan vaikutukseen odottamalla sitä lisää. Ajan mittaan aivot tottuvat siihen, ja mielialan pitäminen normaalilla tasolla vaikeutuu vähitellen.

Vaikka aine säilyy elimistössä vain yhdestä kolmeen päivää, elimistö vaatii sitä lisää, mikä voi johtaa riippuvuuteen ja aiheuttaa vieroitusoireita.

Tupakoinnin lopettamisen yleiset vieroitusoireet:

  • Mielialan vaihtelut
  • Hermostuneisuus
  • Ruokahalun lisääntyminen
  • Pääänsärky

Nikotiinin määrä eri tuotteissa

Nikotiinia sisältäviä tuotteita on hyvin monenlaisia. Alla on yleiskatsaus siihen, kuinka paljon nikotiinia saadaan esimerkiksi savukkeista, vesipiipusta ja nuuskasta.

Kuinka paljon nikotiinia on savukkeissa?

Savukkeissa nikotiinia on 0–20 mg/g.

Mies polttaa savuketta

Savukkeet ovat yleisin tupakkatuote, vaikka valtaosa tietää nykyisin, kuinka vaarallista tupakointi on.

© Shutterstock

Nikotiinin määrä vaihtelee eri savukemerkeissä. Esimerkiksi kamelilla varustetun pakkauksen savuke painaa noin gramman ja sisältää 13,9 milligrammaa nikotiinia.

Kuinka paljon nikotiinia on purutupakassa?

Purutupakassa nikotiinia on 2,9–16,6 mg/g.

Purutupakka on karkeaksi leikattua tupakkaa, jota voi pureskella. Se on pakattu pusseihin, joiden paino on noin 0,8 grammaa.

Kuinka paljon nikotiinia on sikareissa?

Sikareissa nikotiinia on 11,1–15,6 mg/g.

Sikarit on tehty rullalle käärityistä fermentoiduista tupakan lehdistä. Sikarit ovat savukkeita isompia, ja siksi ne sisältävät huomattavasti enemmän nikotiinia kuin savukkeet.

Kuinka paljon nikotiinia on nuuskassa?

Nuuskassa nikotiinia on 10,3–23,1 mg/g.

Nuuskarasia

Nuuska on ruotsalainen tupakkatuote, jota laitetaan pusseissa ylähuulen alle.

© Shutterstock

Nuuska on jauhettua tupakkaa, joka on pakattu 0,8 gramman pusseihin. Pussi työnnetään ylähuulen alle, josta nikotiini imeytyy, eikä tupakkaa tarvitse pureskella eikä polttaa.

Kuinka paljon nikotiinia on sähkötupakassa?

Sähkötupakassa nikotiinia on 0–17,5 mg/g.

Sähkötupakka on sähköinen laite, joka täytetään nikotiinipitoisella nesteellä. Neste höyrystyy laitetta imettäessä ja nikotiini imeytyy suun kautta. Nesteestä on useita eri makuja ja nikotiinipitoisuuksia.

Kuinka paljon nikotiinia on dokhassa?

Dokhassa nikotiinia on 23,8–52,8 mg/g .

Dokha on vahvaa tupakkaa, johon on usein sekoitettu yrttejä ja mausteita ja jota poltetaan medwakh-piipulla.

Dokhaa ei ole juuri käsitelty ja siksi sen nikotiinipitoisuus on korkea.

Kuinka paljon nikotiinia on vesipiipputupakassa?

Vesipiipputupakassa nikotiinia on 0,8–20,5 mg/g.

Nainen polttaa vesipiippua

Vesipiipputupakka maistuu harvoin tupakalta, mutta se sisältää yhtä paljon nikotiinia kuin muut tupakkatuotteet.

© Shutterstock

Vesipiippua kutsutaan myös šišaksi tai nargileksi. Vesipiippu koostuu vesiastiasta, pesästä ja letkuista. Pesässä poltetaan piipputupakkaa, johon on sekoitettu aromaattisia aineita.

Kuinka paljon nikotiinia on nikotiinilaastarissa?

Nikotiinilaastarissa nikotiinia on 7–25 mg/g.

Nikotiinilaastareita käytetään tupakoinnin lopettamisen apuna. Eri laastareissa nikotiinipitoisuus on erilainen. Niitä pidetään iholla 16–24 tuntia pakkauksen ohjeen mukaan.

Muutaman viikon välein voidaan siirtyä vähemmän nikotiinia sisältäviin laastareihin.

Kuinka paljon nikotiinia on nikotiinipurukumissa?

Nikotiinipurukumissa nikotiinia on 1–4 mg/g.

Mies ottaa nikotiinipurukumin

2 milligramman nikotiinipurukumia suositellaan niille, jotka polttavat alle 20 savuketta päivässä.

© Shutterstock

Nikotiinipurukumia käytetään tupakoinnin lopettamisen apuna tupakanhimon iskiessä.

Nikotiini imeytyy nikotiinipurukumia pureskeltaessa limakalvoilta nopeasti verenkiertoon, mikä lievittää vieroitusoireita.

Lue myös Maailman vaarallisimmat päihteet.

Onko nikotiini vaarallista?

Nikotiini on pääasiassa vaarallista siksi, että se saa ihmiset käyttämään tupakkatuotteita, jotka voivat aiheuttaa keuhkoahtaumatautia ja syöpää. Nikotiini ei sinänsä aiheuta syöpää, vaan siihen ovat syynä tupakan sisältämän tervan yhdisteet.

Onko nikotiini sitten oikeasti vaarallista? Käytännössä ei, toteaa Aarhusin yliopiston Päihdetutkimuskeskuksen psykologi ja lehtori Morten Hesse:

”Nikotiini on melko myrkyllistä, muttta myrkytyksen aiheuttamiseen vaaditaan niin paljon nikotiinia, että itsensä myrkyttämisen riski on hyvin pieni.”

Yhdysvaltalaisen Center for Disease Controlin mukaan aikuiselle tappava annos on noin 60 milligrammaa puhdasta nikotiinia. Ja vaikka yksi savuke voi sisältää 20 milligrammaa nikotiinia, jokaisesta imeytyy ihmiseen vain yhdestä kahteen grammaa nikotiinia, minkä vuoksi savukkeita on poltettava aika suuri määrä ennen kuin annos on tappava.

Myrkytyksiä tapahtuu silti silloin tällöin. Esimerkiksi lapsi voi syödä savukkeen tai ihminen nielaista sähkötupakan nikotiinipitoista nestettä.

Nikotiinimyrkytyksen oireet:

  • Vatsakivut
  • Rytmihäiriöt
  • Päänsärky
  • Huimaus.

Pahimmassa tapauksessa nikotiinimyrkytys aiheuttaa verenpaineen romahtamisen, sykkeen harvenemisen, kouristuksia ja jopa kuoleman.