Opas: Tieteen 5 vinkkiä deittailuun

Miten kauan viesteihin vastaamista kannattaa viivytellä? Onko väliä, mitä deiteillä syödään? Uutta kumppania etsiessä mieleen tulee monia kysymyksiä. Onneksi myös tutkijat ovat pohtineet niitä. Lue tieteen vinkit deittailuun.

Mies ja auringonkukka
© Shutterstock

Ystävät

Ystävät auttavat loistamaan

Vaikutus: Laaja sosiaalinen verkosto saa sinut näyttämään tavoittelemisen arvoiselta.

Ystäväsi saavat sinut loistamaan
© Shutterstock

Miksi?

Ihmistä vetää muiden seuraan aivojen palkitsemisjärjestelmä. Jos haluaa kiinnittää toivomansa henkilön huomion, kannattaa siis pyrkiä vaikuttamaan palkinnolta – tai ainakin tavoittelemisen arvoiselta.

Yhdysvaltalaisten tutkimusten mukaan laajaa sosiaalista verkostoa pidetään erityisen arvokkaana ominaisuutena ihmisessä. Kalifornian yliopiston tutkimuksen mukaan ihmiset koetaan viehättävämmiksi osana suurta joukkoa kuin yksinään. Joukon sisällä etenkin johtohahmot nähdään viehättävinä.

Miten kannattaa toimia?

Yritä saada ihminen, josta olet kiinnostunut, tapaamaan sinut yhdessä ystäviesi kanssa. Tehokkainta – ainakin tutkimusten valossa – on yrittää vaikuttaa ryhmän keskipisteeltä ja olla aloitteellinen ja ylläpitää keskustelua.

Tutkimusten mukaan ihmiset hakeutuvat mieluiten hymyilevien ja avoimien ihmisten seuraan. Ihminen, joka saa muut hymyilemään, koetaan viehättäväksi. Kannattaa siis mieluummin jutella mukavia kuin istua kädet puuskassa ja murjottaa.

Odotus

Anna valittusi nauttia odotuksesta

Vaikutus: Aivot palkitsevat odottajan onnella.

Anna valitun odottaa
© Shutterstock & Lotte Fredslund

Miksi?

Jos olet jo saanut toivomasi henkilön kiinnostumaan itsestäsi ja hän viihtyy seurassasi, pieni pidättyvyys voi olla paikallaan. Kauniit sanat, kosketus ja huomaavaisuus saavat aivot erittämään dopamiini-mielihyvähormonia, mutta hyvää kannattaa odottaa.

Joskun miellyttävän asian odottaminen tuottaa yhtä voimakkaan dopamiinipuuskan kuin odotuksen lopputulos. Jos siis maltat annostella sanalliset ja fyysiset huomaavaisuudet oikein, mahdollisessa tulevassa kumppanissasi aikaansaamasi mielihyvän tunne kasvaa entisestään.

Miten kannattaa toimia?

Odotuttaminen toimii vain, jos sinun ja toivomasi kumppanin välillä on jo vähintään orastavaa romantiikkaa. Ehkä olette päässeet pussailuvaiheeseen. Ainakin sinun pitää olla varma, että henkilö kovasti haluaa nähdä sinut. Silloin voi olla jopa nautinnollista saada hieman odottaa tapaamista, vastausta viestiin tai suudelmaa.

Jos odotukseen liittyy vielä pieni epävarmuus siitä, milloin ja miten kärsivällisyys palkitaan, mielihyvän tunne on sitäkin voimakkaampi.

Katsekontakti

Katso valittuasi silmiin

Vaikutus: Katsekontakti luo luottamusta.

Katsekontakti luo luottamusta
© Shutterstock

Miksi?

Katsekontakti on inhimillinen perustarve. Se antaa meille tunteen, että meidät on huomioitu. Siksi katse on keskeinen tekijä myös deittailussa. Brittiläisen tutkimuksen mukaan ihmiset muistavat keskustelukumppaninsa ja kokevat hänet kiinnostavana parhaiten, kun heidän välillään on katsekontakti yli 30 prosenttia keskusteluajasta.

Myös kiusaus totuudesta poikkeamiseen vähenee, kun keskustelukumppanit katsovat toisiaan silmiin.

Miten kannattaa toimia?

Katso deittikumppaniasi silmiin, kun keskustelette. Se luo luottamusta ja syventää suhdettanne. On kuitenkin hyvin yksilöllistä, miten pitkä ja intensiivinen katse tuntuu miellyttävältä. Varsinkin tutustumisen alkuvaiheessa herkeämätön silmiin tuijottaminen voi tuntua toisesta tunkeilevalta.

Keskustelukumppanin silmiin uppoutuminen kannattaakin välillä katkaista. Joidenkin tutkimusten mukaan yli kolmen sekunnin yhtäjaksoinen katsekontakti koetaan helposti epämiellyttäväksi.

Ruoka

Tarjoa makeaa

Vaikutus: Aivoissa sokeri ja rakkaus sulautuvat.

Tarjoa deiteillä makeaa
© Shutterstock

Miksi?

Miljoonien vuosien evoluution tuloksena ihmiselle on kehittynyt sokerin himo. Se onkin kätevä keino saada nopeasti energiaa elimistön käyttöön. Makeannälän taustalla on aivojen palkitsemisjärjestelmä, joka sokerin syöminen jälkeen vapauttaa aivoissa dopamiini-nimistä välittäjäainetta. Se saa aikaan mielihyvän tunteen, jonka ihminen haluaa kokea uudestaan.

Samanlaisen dopamiiniryöpyn saa aikaan rakastuminen, ja aivot eivät tältä osin juuri tee eroa sokerin ja deittikumppanin välillä.

Miten kannattaa toimia?

Ei liene sattumaa, että klassinen tuominen deiteillä on suklaarasia ja että romanttinen kävely kulkee jäätelökioskin kautta. Tärkeää on se, että makea nautitaan, kun sinä olet läsnä.

Ainakin yhden yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan mahdollisen kumppanin miellyttävyys kasvaa, jos suussa on sokeria. Tutkimuksessa osalle koehenkilöistä annettiin makeaa ruokaa tai juomaa ja osalle ei. Sitten heille näytettiin kuvia erilaisista kasvoista. Sokeria nauttineet pitivät kasvoja miellyttävämpiä kuin ilman jääneet.

Viestintä

Vastaa saman päivän aikana

Vaikutus: Kumppaniehdokkaan mielenkiinto vähenee prosentin päivässä.

Vastaa viestiin saman päivän aikana
© Shutterstock

Miksi?

Jos saat viestin potentiaaliselta seurustelukumppaniltasi, joskus voi olla hyvä viivytellä hieman vastausta. Jos hän kiinnostunut sinusta, jo vastauksen odottamisen tuottama jännitys voi tuottaa hänen aivoissaan dopamiiniryöpyn, joka tuottaa mielihyvää ja vahvistaa tunnesidettä välillänne.

Viivyttelyn tuottama iloa koskee kuitenkin vain tilanteita, joissa osapuolten välille on jo syntynyt jonkinlainen yhteys. Muissa tapauksissa viipyily voi päinvastoin heikentää yhteyden syntymistä.

Miten kannattaa toimia?

Jos saat viestin kiinnostavalta henkilöltä, siihen ei tarvitse vastata siltä istumalta, mutta on paitsi kohteliasta myös kannattavaa vastata saman päivän aikana. Laajassa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa, johon osallistui 180 000 henkilöä, luodattiin potentiaalisen kumppanin vastausnopeuden vaikutusta toisen osapuolen mielenkiintoon.

Tutkimuksen mukaan koehenkilöiden mielenkiinto jatkaa yhteydenpitoa väheni prosentin jokaista odotukseen kulunutta päivää kohti.