Onko seksistä ja itsetyydytyksestä pidättäytyminen terveellistä?

Somessa saarnataan seksistä pidättäytymisen puolesta, mutta miten seksistä ja itsetyydytyksestä pidättäytyminen vaikuttaa terveyteen?

© Shutterstock

Seksistä pidättäytyminen on noussut viime vuosina suorastaan trendiksi, jonka takana on jo oma liikkeensäkin nimeltä NoFap eli ”Ei itsetyydytykselle”.

Liikkeen edustajat väittävät, että seksistä pidättäytyminen antaa lisää energiaa ja parantaa itseluottamusta sekä mielen selkeyttä. Vastustajien mukaan NoFap-liikkeessä on kyse seksin harrastajien häpäisemisestä.

NoFap-liikkeen taustalla on vuonna 2002 tehty kiinalainen tutkimus, jonka mukaan miesten testosteronitasot nousivat jopa 146 prosenttiyksikköä, jos mies oli seitsemän päivää ejakuloimatta – ja suurempi testosteronimäärä antaa muun muassa lisää energiaa.

Muissa tutkimuksissa ei kuitenkaan ole päästy samanlaisiin tuloksiin, eikä miesten testosteronitasojen ja ejakuloinnin määrän välillä ole havaittu yhteyttä.

Siemensyöksy pienentää syöpäriskiä

Toisaalta seksistä pidättäytyminen voi lyhyellä aikavälillä vaikuttaa myönteisesti sperman laatuun.

Neljän päivän pidättäytyminen parantaa sperman laatua ja kasvattaa hedelmöityksen todennäköisyyttä, mutta jos siemensyöksystä pidättäydytään tätä pidempään, riski siittiösolujen dna:n vaurioitumiselle kasvaa.

Yleisesti ottaen näyttää siltä, että seksin harrastaminen on terveyden kannalta pidättäytymistä parempi vaihtoehto. Yhdysvaltalaistutkijat ovat esimerkiksi osoittaneet, että aikuisiällä säännöllisesti tapahtuvat siemensyöksyt pienentävät eturauhassyövän riskiä.

Keski-ikäisillä naisilla seksuaalinen aktiivisuus voi taas lykätä vaihdevuosien alkamista.

Yksitoista vuotta kestänyt tutkimus osoitti, että menopaussin alkamisen todennäköisyys tutkimuksen aikana viikoittain seksiä harrastavilla naisilla oli 28 prosenttiyksikköä alhaisempi kuin harvemmin kuin kerran kuussa seksiä harrastavilla naisilla.

Yli 13 siemensyöksyä kuukaudessa saaneiden 20–29-vuotiaiden miesten eturauhassyövän riski oli 27 prosenttiyksikköä pienempi kuin 4–7 siemensyöksyä saaneiden.