Onko kylmällä märkä vaate parempi kuin mitään?

Jos sattuu kylmällä kastelemaan vaatteensa, lämmittävätkö ne enää, vai onko parempi riisua ne pois?

© Shutterstock

Vaatteet eristävät lämpöä, koska tekstiilikuitujen väliset ilmataskut varastoivat lämpöä. Osa iholta haihtuvasta lämmöstä jää ilmataskuihin eikä haihdu heti ympäröivään ilmaan.

Kun vaate kastuu, ilmataskut täyttyvät vedellä. Vedellä on suurempi lämpökapasiteetti kuin ilmalla. Niinpä vesi siirtää lämpöä iholta 25 kertaa nopeammin kuin ilma. Siksi märkä vaate tuntuu kylmältä.

Eri tekstiilikuiduilla on kuitenkin erilaiset ominaisuudet, joten märän vaatteen kylmyys riippuu vaatteesta.

Oikea vaate lämmittää märkänäkin

Villan kuidut ovat kiharia ja osittain vettä hylkiviä. Vaikka villa kastuisi, osa kuitujen ilmataskuista jää kuiviksi. Siksi villaiset vaatteet lämmittävät märkinäkin paremmin kuin useimmat muut tekstiilit.

Vettä hylkivät kuidut myös vähentävät suoraan kosketuksiin ihon kanssa tulevan veden määrää. Siksi villavaate kannattaa pitää päällä märkänäkin, vaikka vettynyt villa eristää lämpöä huonommin kuin kuiva.

Märkä puuvillavaate sen sijaan kannattaa riisua.

Puuvilla imee vettä niin, että sen kuidut liimautuvat yhteen ja kaikki ilmataskut katoavat. Lisäksi märkä puuvilla liimautuu kiinni ihoon, ja kun puuvillakuiduissa oleva vesi imee lämpöä nopeammin kuin ilma, keho viilenee nopeasti. Siksi talvipakkasellakin on parempi olla nakuna kuin märissä puuvillavaaleissa.