Onko kelluva kakka terveyden merkki?

Isäni sanoo, että jos kakka kelluu pöntössä, olet terve ja saat riittävästi kuituja. Onko tässä väitteessä jotain perää?

© Shutterstock

Jos kakkasi jää kellumaan pönttöön, kuulut niihin 10–15 prosenttiin ihmisistä, joiden elimistö tuottaa kelluvia kakkoja.

Kelluva uloste johtuu pääasiassa suolikaasuista. Tutkimuksessa selvisi, että niiden hiirten, joilla ei ollut suolistobakteereja, uloste painui pohjaan, kun taas muiden hiirten uloste kellui. Kun hiirille siirrettiin suolistobakteereja, niiden uloste alkoi kellua.

Kelluva kakka voi olla huono tai hyvä merkki

Ulosteen kellumiskyky voi johtua epätavallisen suuresta rasvapitoisuudesta.

Rasvainen uloste on voi olla merkki rasvaripulista eli tilasta, jossa rasva ei imeydy kunnolla ruuansulatuksessa vaan kasautuu ulosteeseen. Rasvaripuli voi johtua suoli- tai haimatulehduksesta tai keliakiasta. Näissä tapauksissa kelluva kakka on huono merkki.

Jos syöt runsaasti kuitupitoista ruokaa, suolistobakteerisi tuottavat paljon kaasuja. Kaasu, joka ei purkaudu ulos pieruina, tiivistyy ulosteeseen ja pitää ulosteen kelluvana. Tässä tapauksessa kelluva kakka on terveyden merkki, sillä kuituja hajottavilla bakteereilla on postitiivinen vaikutus terveyteen.

Sairauksiakin aiheuttavat bakteerit voivat tosin tuottaa kaasuja, joten terveysvaikutus riippuu siitä, mikä bakteeri on kyseessä.

Tämän vuoksi kakka kelluu

Kaasuja tuottavat mikrobit saavat ulosteen kellumaan.

© Shutterstock

1. Kuitupitoinen ravinto

Jos syöt kuitupitoista ruokaa, monien suolistossa eläivien bakteerien olosuhteet paranevat, kun ne saavat runsaasti hajotettavaa.

© Shutterstock

2. Bakteerit tuottavat kaasuja

Kun bakteerit hajottavat ravintoa, ne tuottavat kaasuja. Yli 99 prosenttia suolikaasuista on vetyä, hiilidioksidia ja metaania. Noin prosentti on pahanhajuisia kaasuja, joissa on rikkiä.

© Shutterstock

3. Kaasu kelluttaa kakkaa

Suolikaasut lisäävät pierujen määrää. Kaasut, jotka eivät pääse ulos elimistöstä pieruina, sitoutuvat ulosteeseen, jolloin kakka kelluu pöntössä.