Par med prideflag

Onko homoseksuaalisuus yhtä yleistä naisilla ja miehillä?

Onko homoseksuaaleja yhtä paljon miehissä ja naisissa, vai onko sukupuolten välillä merkittävä ero?

Tilastollisesti homoseksuaalisuuden esiintymisessä on selvä ero sukupuolten välillä. Länsimaissa 7 prosenttia aikuisista miehistä ja 13 prosenttia naisista on kokeillut seksiä samansukupuolisen kumppanin kanssa.

Luvut ovat peräisin vuonna 2019 tehdystä tutkimuksesta, jonka teki psykologi J. Michael Bailey Lethbridgen yliopistossa Kanadassa.

Tosin niiden osuus, jotka ilmoittavat olevansa homoseksuaaleja, on paljon pienempi. Naisista heitä on 0,5 prosenttia ja miehistä 2 prosenttia.

Homoseksuaalit ovat vaarassa

Tutkimustulokset, jotka perustuvat vastaajien omaan ilmoitukseen seksuaalisesta suuntautuneisuudestaan, eivät kuitenkaan välttämättä kerro koko totuutta.

Noin 70 maassa homoseksuaalisuus on edelleen laissa kielletty. Joissakin maissa, kuten Iranissa ja Somaliassa, seksistä samansukupuolisen kumppanin kanssa voi saada kuolemantuomion. Vastaukset eivät siis aina ole totuudenmukaisia.

Nykyisin nimellä Frontline AIDS toimiva kansainvälinen järjestö yritti vuonna 2003 kartoittaa, miten yleisiä miesten homoseksuaaliset kokemukset ovat länsimaiden ulkopuolella. Erot olivat suuria. Itä-Aasiassa 3-5 prosenttia miehistä oli kokeillut seksiä toisen miehen kanssa. Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa osuus oli 6-12 prosenttia ja Latinalaisessa Amerikassa 6-20 prosenttia.

Lue myös artikkeli ”Kuinka laaja seksuaalisuuden kirjo on?