Jo Cameron on toinen niistä kahdesta henkilöstä, joiden tiedetään geenivirheen takia olevan kivuttomia.
Keho voi parantua paremmin
Cameronin ominaisuus "löytyi" melko myöhään. Kun hän meni 65-vuotiaana käymään lääkärissä, ilmeni, että hänen toinen lonkkanivelensä oli hyvin huonossa kunnossa. Cameronin olisi pitänyt kärsiä sen takia kovista tuskista kävellessään.
Kun Cameronin käsi leikattiin vuotta myöhemmin, paljastui, että hän ei tarvinnut lainkaan kipulääkettä. Hän ei kärsinyt särystä, vaikka leikatussa kohdassa oli runsaasti hermoja. Siksi Cameron lähetettiin kipututkimusta tekevän lontoolaisyliopiston, University College Londonin, tutkijoiden pakeille.
Vuonna 2019 British Journal of Anaestesia -lehdessä julkaistussa artikkelissa esitettiin selitys Cameronin kivuttomuudelle: FAAH-OUT-geenin mutaatio.
Perintötekijä FAAH-OUT toimii Cameronin tapauksessa muuntumisen takia epänormaalisti ja estää häntä tuntemasta kivun lisäksi ahdistusta ja pelkoa. Geenivariantin arvellaan kuitenkin myös edistävän kehon paranemista ja huonontavan muistia.
Samainen tutkijaryhmä on sittemmin perehtynyt syvällisemmin mutaatioon ja sen aikaansaamaan kivuttomuuteen.
Kipujärjestelmä ei pelaa
Uusi tutkimus, joka julkaistiin tiedeaikakauslehti Brainissa, valottaa FAAH-OUT-geenin toimintaa molekyylitasolla.
Tutkijat tekivät useita kokeita ja käyttivät muun muassa perimänmuokkausväline CRISPR:ää päästäkseen jäljittelemään geenimuunnosta ja sen vaikutusta muihin perintötekijöihin. Lisäksi he analysoivat, minkä geenien toiminnalla on merkitystä kivun, mielialan ja paranemisprosessien säätelylle.
Havaintojen mukaan virheellinen FAAH-OUT-geeni passivoi FAAH-geeniä, joka ohjaa muun muassa haavojen paranemista ja mielialaa säätelevien aineiden valmistusta.
"FAAH-OUT-geeni on vain pieni osa siitä suuresta mantereesta, jota tässä tutkimuksessa on alettu kartoittaa", selittää tiedeartikkelin päälaatija Andrei Okorokov tiedotteessa.
Okorokovin tutkijaryhmä toivoo, että Jo Cameronin äärimmäisen harvinaisen geenivirheen tutkimus auttaa tulevaisuudessa kehittämään entistä parempia kivunhoitomenetelmiä.
"Jo Cameronin poikkeuksellisten ominaisuuksien geneettisen syyn selvittäminen oli erittäin kiehtova ahaa-elämys. Uudet havainnot ovat kuitenkin vielä kiinnostavampia", toteaa tutkijaryhmään kuuluva professori James Cox tiedotteessa ja jatkaa:
"Kun tiedetään tarkalleen, mitä molekyylitasolla tapahtuu, voidaan alkaa käsittää asiaan vaikuttavaa biologiaa. Ja tämä antaa uusia mahdollisuuksia potilaille hyödyllisten lääkkeiden kehittämiseen."