Nukummeko huonommin kesällä?

Kun päivät ovat pitkiä ja valoa on enemmän, vaikuttaako se yöuneen? Entä kuumuus – onko sillä merkitystä?

© Shutterstock

Kesä tuo paljon valoisaa aikaa ja korkeita lämpötiloja. Ja se vähentää unta.

Valon määrä säätelee kehon sisäistä kelloa, joka ohjaa nukkumista ja valveilla oloa. Pimeys lisää melatoniini-hormonin tuotantoa. Melatoniinilla on väsyttävä vaikutus. Valo sen sijaan vähentää melatoniinin tuotantoa ja saa kehon pysyttelemään valveilla.

Jos makuuhuonetta ei ole pimennetty, aamun valo pysäyttää nopeasti melatoniinin tuotannon. Siksi kesällä heräämme usein varhemmin ja nukumme lyhyemmän aikaa.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että vuorokauden myöhäisten valoisien tuntien vuoksi nukumme vähemmän syvää unta ja heräämme yön kuluessa useampia kertoja, mikä heikentää unen laatua.

Kuumuus estää vaipumasta syvään uneen

Myös lämpötilalla on osuutensa. Yhdysvaltalainen 765 000 osallistujalla tehty tutkimus osoitti, että korkeammat lämpötilat liittyivät katkonaiseen ja riittämättömään yöuneen. Vakavimmin asiasta kärsivät iäkkäät sekä matalatuloiset, joilla ei ollut varaa pitää ilmastointia päällä läpi yön.

Kuumuus häiritsee sekä syvää unta että REM-unta, mikä tarkoittaa, että keho ja aivot eivät lepää kunnolla.

Lisäksi kesällä yleensä viivytään pidempään ulkona ja ollaan sosiaalisempia, mikä voi johtaa siihen, että syödään myöhemmin, juodaan enemmän alkoholia ja mennään myöhemmin nukkumaan. Kaikki tämä heikentää unen laatua.