Nukahtamista edeltävä raajojen sätkiminen

Mistä johtuu jalkojen nytkähtely ja sätkiminen juuri silloin, kun olen nukahtamassa? Joskus tähän liittyy vielä putoaminen tunne.

Mies makaa sängyllä
© Shutterstock

Monista ihmisistä tuntuu silloin tällöin, että heidän jalkansa tai kätensä yhtäkkiä nykivät tai sätkivät muutaman kerran juuri ennen nukahtamista. Joskus, mutta ei aina, tähän raajojen sätkimiseen todellakin yhdistyy epämiellyttävä putoamisen tunne. Ilmiö on hyvin tavallinen ja täysin vaaraton.

Jos sen sijaan säpsähtely jatkuu koko nukkumisen ajan, kyseessä on erityinen ongelma, josta käytetään nimitystä periodiset raajojen liikkeet. Koska tavallista raajojen nytkähtelyä nukahtamisvaiheessa ei pidetä varsinaisena terveyshaittana, sitä ei myöskään ole paljon tutkittu eikä mitään yksiselitteistä selitystä ole esitetty.

Yhden teorian mukaan raajojen liikkeet ovat luonnollinen elimistön rentoutumiseen liittyvä reaktio. Lyhytaikainen sätkiminen on siis seurausta lihasten rentoutumisesta.

Toinen teoria hakee selitystä kauempaa. Sen mukaan ilmiön taustalla on ihmisen perintö siltä evoluution tasolta, jolloin ihminen tai muut nisäkkäät eivät olleet vielä syntyneet. Ihminenkin on kehittynyt matelijoista, ja joidenkin tutkijoiden mukaan matelijan aivot tulkitsevat lihasten äkillisen rentoutumisen merkitsi putoamisesta. Tällöin aivot antavat raajoille käskyn sätkiä, jotta ne saisivat pitävän otteen jostakin.

”Matelijanaivoteoria” selittäisi sen, että monet kokevat raajojen nytkähtelyn yhteydessä putoamisen tunteen. Kyseessä ei voi olla varsinainen uni, koska ihminen ei vielä nuku. Ehkä osuvampi nimitys olisi lievä aistiharha.