Nouseeko kuohuviini nopeamminpäähän kuin muu alkoholi?

Kuohuviinin sisältämä hiilihappo todellakin kiihdyttää alkoholin imeytymistä verenkiertoon ja siten nopeuttaa humaltumista.

Kuohuviinin sisältämä hiilihappo todellakin kiihdyttää alkoholin imeytymistä verenkiertoon ja siten nopeuttaa humaltumista. Asiaa tutkittiin kokeellisesti 2003 Surreyn yliopistossa Britanniassa. 12 henkilöä sai tehtäväkseen juoda puoli pulloa samppanjaa puolessa tunnissa. Toisen ryhmän juomassa oli hiilihappo jäljellä, toinen ryhmä nautti juomansa kuplattomana. Samppanja, josta oli poistettu hiilihappo, nosti veren alkoholipitoisuutta hieman hitaammin kuin kupliva samppanja.

Aluksi hiilihapon vaikutus vas-tasi yhden samppanjalasillisen suuruista ylimääräistä alkoholiannosta, mutta 20 minuutin kuluttua molempien ryhmien veren alkoholipitoisuus oli asettunut samalla tasolle. Alkoholin nopeamman imeytymisen aiheuttama reaktioajan pidentyminen sen sijaan kesti noin tunnin. Kuplivaa juomaa nauttineiden oli muita vaikeampaa käytttää tietokoneen hiirtä ja hahmottaa näytöllä näkemiään kohteita. Tutkijat eivät tarkkaan tiedä, miksi hiilihappo nopeuttaa alkoholin imeytymistä. Mahdollisesti se nopeuttaa juoman siirtymistä mahalaukusta ohutsuoleen.