Shutterstock

Nämä kuusi ominaisuutta tuhoavat parisuhteen

Tässä on lista ominaisuuksista, joita sinulla ei pitäisi olla, jos mielit tapaavasi sen ainoan oikean ja jatkavasi hänen kanssaan suhdetta. Ällöttävä, riippuvainen, takertuva, irtosuhteita harrastava, apaattinen, aikaansaamaton

Mukava, hurmaava, kohtelias, kuunteleva, rakastettava ja utelias ovat sanoja, joita käytetään deitti-ilmoituksissa. Ja nämä sanat kuvaavatkin ominaisuuksia, joita sekä naiset että miehet haluavat kumppaniltaan silloin, kun tavoitteena on löytää pysyvä parisuhde.

Mitkä sitten ovat näiden sanojen vastakohdat eli ominaisuudet, jotka saavat meidät kiertämään potentiaalisen kumppanin mahdollisimman kaukaa?

Niitäkin kannaattaa miettiä valmiiksi.

Älä ole ällöttävä

Kansainvälinen tutkijaryhmä kävi läpi aiempia parisuhteista tehtyjä tutkimuksia löytääkseen kumppaniin liittyviä piirteitä, jotka eivät ole suosiossa.

Positiivisia piirteitä kuvattiin sanalla ”dealmakers”, koska ne avaavat ovia romanttiseen suhteeseen, negatiivisia ominaisuuksia puolestaan kuvattiin sanalla ”dealbreakers”, koska ne estävät suhteen muodostumisen.

Mustalle listalle joutui kuusi piirrettä, joita kannattaa varoa kumppanin etsinnässä. Ylimpänä listalla on ”ällöttävä”. Jos siis toivot saavasi toisen ihmisen puhelinnumeron tapaamista varten, älä ole ällöttävä tai mauton.

Tarkertuva ei myöskään ole suosittu

Viisi muuta piirrettä olivat ”riippuvainen”, ”takertuva”, ”irtosuhteita harrastava”, ”apaattinen” ja ”saamaton”.

Ällöttävä nousi negatiivisimmaksi kumppanin ominaisuudeksi sekä niiden henkilöiden joukossa, jotka olivat lopettaneet suhteen lyhyen tuttavuuden jälkeen, että pitkän suhteen päättäneiden henkilöiden mielestä. Takertuvaa tai apaattista kumppania ei myöskään pidetty hyvänä.

Tuore tutkimus, joka on julkaistu Personality and Individual Differences -lehdessä, on tšekkiläisten, yhdysvaltalaisten, italialaisten ja puolalaisten tutkijoiden yhteistyötä. Tutkijat tarkastelivat aiemmin julkaistuja tutkimuksia ja keskittyivät niiden perusteella 18–55-vuotiaisiin naisiin ja miehiin. Tutkimusryhmän koko oli 285. Ryhmä koostui yhdysvaltalaisista yliopisto-opiskelijoista, joista 95 prosenttia oli heteroja. Puolet ryhmän jäsenistä oli parisuhteessa.

Tutkimuksen heikot kohdat

Tutkijat laativat 49 ominaisuutta käsittävän listan, ja koehenkilöt saivat laittaa ne järjestykseen siten, että ylimmäksi listalle tulivat ominaisuudet, jotka saisivat heidät lopettamaan suhteen ensimmäisenä. Negatiivisista ominaisuuksista ”ällöttävä” nousi listan ykköseksi.

Tutktijat toteavat itse, että tutkimuksessa on heikkouksia. Yksi niistä on se, että kaikki koehenkilöt olivat yhdysvaltalaisia yliopisto-opiskelijoita, joten kyseessä oli varsin homogeeninen ryhmä. Jotta asiasta saataisiin tarkempi kuva, tarvittaisiin laajempi ja heterogeenisempi koehenkilöryhmä.