Shutterstock
Første kvinde i verden får stamcelle-groet hornhinde.

Nainen sai kantasoluista kasvatetun sarveiskalvon

Japanilaisnainen on saanut ensimmäisenä ihmisenä uudelleenohjelmoiduista kantasoluista kasvatetun sarveiskalvon.

Asteittain sumeneva näkö – ja mahdollisuus sokeutua kokonaan. Sellainen oli japanilaisen naisen tilanne, ennen kuin hän sai 0,05 millimetriä paksun kerroksen uudelleenohjelmoituja kantasoluja toisen silmänsä pupillin päälle.

Noin 40-vuotias nainen kärsi harvinaisesta silmäsairaudesta, jonka vuoksi hänen sarveiskalvonsa luonnolliset kantasolut alkoivat kadota eivätkä enää korjanneet sarveiskalvoa.

Iholuovuttajalta saatujen iPS-solujen, indusoitujen pluripotenttien kantasolujen, avulla potilaan näkö saatiin pelastettua. Indusoidut pluripotentit kantasolut ovat monikykyisiä kantasoluja, joita voidaan kasvattaa rajattomasti, ja ne saadaan erilaistumaan halutuiksi solutyypeiksi, esimerkiksi sarveiskalvon soluiksi.

Japanilaisnainen on ensimmäinen ihminen maailmassa, joka on saanut kantasoluista kasvatetun sarveiskalvon.

Näin terve silmä toimii

Kaksi kuvaa, toisessa koko silmä ja toisessa sarveiskalvon sijainti silmässä

Pupillin kilpi

Sarveiskalvo – silmän uloin läpinäkyvä osa – taittaa yhdessä linssin kanssa katsottavasta kohteesta tulevia valonsäteitä verkkokalvolle.

Jos sarveiskalvo vahingoittuu, näkö hämärtyy. Joka vuosi tehdään 100 000 sarveiskalvonsiirtoleikkausta.

Japanilaisnainen on ensimmäinen, joka on saanut kantasoluista kasvatetun sarveiskalvon.

1

Valokontrolli

Värikalvo antaa silmälle sen värin. Se säätelee silmän sisään pääsevän valon määrää samaan tapaan kuin kameran himmennin.

Värikalvo eli iiris muodostuu pigmentoituneesta kudoksesta. Keskellä värikalvoa on pupilli eli mustuaisaukko.

Maailmassa yleisin silmien väri on ruskea, Pohjolassa sininen.

2

Rasvaa linssissä

Linssi on joustava, ja lihakset supistavat sitä, jotta valonsäteet tarkentuvat verkkokalvolle.

Silmän linssin proteiinit voivat muodostaa kasaumia, jolloin näkö heikkenee. Se vastaa sitä, että kameran linssissä on rasvatahroja.

Harmaakaihi voi muuttaa värinäköä ja vaikeuttaa näkemistä etenkin heikossa valossa. Se vaivaa usein ikääntyviä ihmisiä.

3

Onko se verkkokalvolla?

Verkkokalvo eli retina on silmän aistiva osa - siellä sijaitsevat valoherkät hermosolut, tapit ja sauvat.

Tapit ja sauvat huolehtivat siitä, että erotamme mustan valkoisesta ja aistimme värisävyjä.

Verkkokalvo on hermosoluista koostuva kerros, joka sijaitsee silmän takaosassa. Sen hermosolut yhdistyvät aivoihin johtavaksi näköhermoksi.

4

Aistimusten moottoritie

Näköhermo koostuu noin miljoonasta hermosolusta, jotka lähettävät tietoa näköaistimuksista aivojen takaosassa sijaitsevaan näkökeskukseen.

5
© SCIENCE PICTURE COMPANY/SPL &CLAUS LUNAU & JACOPIN/BSIP/SPL

Uudelleenohjelmoidut kantasolut

Maaliskuun alussa 2019 Japanin terveysministeriö antoi luvan tehdä kantasolukokeita potilaille, jotka kärsivät sarveiskalvon sairauksista.

Osakan yliopiston tutkijaryhmä sai luvan käyttää iPS-soluja ja kasvattaa niistä uudet sarveiskalvot kaikkiaan neljälle henkilölle, joista noin 40-vuotias nainen oli ensimmäinen.

Solun uudelleenohjelmoiminen – tässä tapauksessa luovuttajan ihosolujen ohjelmoiminen kantasoluiksi – edellyttää sitä, että ihosolujen kehitys pysäytetään ja käännetään. Toisin sanoen ne palautetaan takaisin sikiötilaan.

Ihosolut laitetaan petrimaljaan, jossa on ravintoa ja kasvutekijöitä. Niiden vaikutuksesta ihosolut muuttuvat iPS-soluiksi.

Nämä iPS-solut ohjelmoidaan uudelleen niin, että ne muodostavat yhtenäisen kerroksen. Sen jälkeen sarveiskalvo asennetaan silmän tuhoutuneen sarveiskalvon paikalle.

Japanissa tehdään paljon tutkimusta iPS-soluista. Niiden avulla on myös autettu potilaita, jotka kärsivät selkäydinvammoista ja Parkinsonin taudista.