Shutterstock
Hiustenpesu

Näin usein hiukset olisi hyvä pestä

Onko olemassa tutkimustietoon perustuvaa suositusta tukanpesuvälistä? Näin ihotautiopin professori vastaa kysymykseen.

Hiusten puhtaus ymmärretään nykyään monesti niin, että tukka pitää pestä päivittäin. Ennen vanhaan useimmille riitti hiusten pesu lauantaisaunassa.

Kuinka usein päänahan yli 100 000 hiustupesta kasvavat karvat kannattaa oikeastaan vaahdottaa shampoolla? Onko olemassa tutkimustietoon perustuvaa tukanpesuvälisuositusta?

Tanskalaisen Bispebjergin sairaalan ihotautien ylilääkäri, professori Jørgen Serup vastaa myöntävästi. Hän on hyvin perillä iho- ja hiusasioista.

Serupin mukaan yleispätevää ohjetta ei voida antaa, mutta jokaisen on mahdollista löytää kultainen keskitie kiinnittämällä huomiota kahteen tekijään:

Toinen perustuu terveyttä ylläpitävään tai edistävään puhtauteen. Hyvä henkilökohtainen hygienia esimerkiksi pienentää riskiä sairastua sieni-infektioon.

Toinen perustuu kosmetiikkaan, jonka keinoin vaikutetaan siihen, miltä näytetään ja tuoksutaan. Kosmeettisilla tuotteilla voidaan esimerkiksi puhdistaa, muuttaa hajua ja kosteuttaa.

Hiukset vaihtuvat viiden vuoden välein

Päänahasta puskevilla karvoilla on viimeinen käyttöpäivä. Noin viidessä vuodessa hius kasvaa täyteen pituuteensa karvatupen kantasolujen ansiosta. Sitten kasvu pysähtyy äkillisesti.

Hiustenkasvu
© Shutterstock & Malene Vinther

1. Kantasolut rakentavat hiusta pohjalta käsin

Hiuksen kasvu alkaa, kun joukko kantasoluja (keltainen) siirtyy karvatupen seinämän pullistumasta sen pohjalle. Siellä sijaitsee karvanysty, joka on yhteydessä verenkiertoon (punainen ja sininen) ja joka toimittaa soluille happea ja ravintoa. Kantasolut jakautuvat ja kypsyvät hiussoluiksi, ja hius kasvaa pituutta.

Hiustenkasvu lakkaa
© Shutterstock & Malene Vinther

2. Hapen ja ravinnon kulku hiukseen loppuu

3–5 vuoden päästä karvanysty surkastuu ja vetäytyy karvatupesta niin, että hius ei enää saa kasvuun vaadittavaa happea ja ravintoa. Kasvu lakkaa, ja hius pysyy saman pituisena kahdesta kolmeen viikkoa. Noin kolme prosenttia karvatupista on kerrallaan tässä vaiheessa.

Hiustenkasvu alkaa alusta
© Shutterstock & Malene Vinther

3. Hius irtoaa karvatupesta, ja uuden kasvu alkaa

Lopuksi hius irtoaa juuresta ja voi pudota milloin tahansa. Viidestä kymmeneen prosenttia karvatupista on kerrallaan tässä vaiheessa, ja päivässä lähtee sata hiusta. Kolmen neljän kuukauden päästä pullistuman kantasolut heräävät ja karvanysty alkaa taas ruokkia karvatuppea.

Pesu estää hajuhaittoja

Jos sillä, miltä hiuskuontalo näyttää, ei ole merkitystä, tukanpesuväliä voi yleensä huoletta pidentää. Tiuhaan tahtiin toistuvat shampoopesut ovat useimmiten turhia, kun niiden tarvetta arvioidaan lääketieteellisesti.

"Käytännössä hiukset täytyy pestä vain kerran tai pari kuukaudessa peruspuhtauden varmistamiseksi. Silloin pää ei esimerkiksi ala haista vanhalta talilta", toteaa Serup.

Jos päänahan pesee harvemmin, karvatuppien juureen avautuvien talirauhasten erite, ihotali, härskiintyy samaan tapaan kuin voi vanhetessaan.

Tværsnit af hovedbunden

Ihossa karvojen juurituppeen rasvapitoista eritettä, ihotalia, erittävät talirauhaset rasvoittavat päänahkaa. Talirauhasia on ympäri kehoa, mutta eniten niitä on päänahan lisäksi rinnassa, kasvoissa ja yläselässä.

© Shutterstock

Ani harvan tarvitsee pestä hiukset joka päivä

Kun hiuspohja pestään liian usein, alkaa helposti syntyä ärsytysoireita. Punoituksen, kutinan ja hilseilyn taustalla voi olla sekä ihon kuivuminen että pesu- ja hoitoaineista johtuva reaktio.

"Ihosolut uusiutuvat jatkuvasti, ja kuollut ihosolukko irtoaa hilseenä. Hiuspohjan tali toimii kehon omana luonnollisena kosteusvoiteena, joka pitää hilseilyn kurissa niin, ettei sitä juuri huomata", selittää professori.

Vaikka Serup sanoo ymmärtävänsä, että tukan pesemiseen, hoitamiseen ja laittamiseen on mitä moninaisimpia tarpeita, hän pitää päivittäistä hiustenpesua huonona tapana.

"En suosittele normaalisti kenellekään yli kahta pesukertaa viikossa. Jos tukan pesee useammin kuin kerran pari viikossa, hiusten ja hiuspohjan sietokynnys ylittyy ja ne alkavat kärsiä. Esimerkiksi voi ilmestyä ihottumaa", varoittaa Serup.