Tahmea, keltainen erite, joka koostuu kuolleista ihosoluista, keratiinista, rasvahapoista ja kolesterolista peittää korvakäytävän uloimman kolmanneksen ja suojaa korvaa pölyltä ja lialta.
Korvavaha eli vaikku vaivaa toisinaan jokaista ja siihen liittyy myös kiistelty kysymys: saisiko vaikkua yrittää poistaa vanupuikolla vai ei?
Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Mikkel Holmelund vastaa vaikkuun liittyviin kysymyksiin, sillä hänellä on vaikkuun liittyvistä ongelmista vuosien kokemus.
Vaikkua on kahta tyyppiä
Geenit määrittävät ihmisellä vaikun koostumuksen ja ulkonäön.
Vuonna 2014 tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että afrikkalaisilla ja eurooppalaisilla vaikku on kosteaa, kun taas itäaasialaisilla vaikku on tavallisesti kuivaa.
Muualla Aasiassa kosteaa ja kuivaa vaikkua on kutakuinkin yhtä monella.
Vaikku löytää itse tiensä ulos korvasta
Holmelund selittää, että periaatteessa vaikkua ei tarvitse poistaa korvasta, sillä se suojaa korvakäytävää ja sillä saattaa olla myös bakteereja tuhoava vaikutus.
Lisäksi korvassa ihon pintakerroksen solut uusiutuvat spiraalimaisessa muodostelmassa suunnilleen samaa vauhtia kynsien kasvun kanssa ja samalla kuolleet ihosolut työntyvät ulos korvakäytävästä. Korva pitää siis itse periaatteessa huolen siitä, että se puhdistuu viikkojen ja kuukausien mittaan.
Vahatulpan voi poistaa helpolla konstilla
Joskus vaikku voi kuitenkin jäädä korvaan ja muodostaa korvakäytävään vahatulpan, joka heikentää kuuloa. Vahatulppa voi myös heikentää kuulolaitteen toimintaa, kun se joko tukkii mikrofonin tai estää ääntä kuulumasta.
Vahatulppaa voi itse koettaa liuottaa laittamalla korvaan hieman ruuanlaitossa käytettävää öljyä ja makaamalla sen jälkeen kyljellään muutaman minuutin. Usein vahatulppa poistuu tämän jälkeen itsestään esimerkiksi suihkussa tai kylvyssä.
Rauhaset luovat bakteereita tappavan sekoituksen
Korvavaha kuuluu korvakäytävän uloimpaan kolmannekseen, johon sen tulisi myös jäädä. Jos vaikku pääsee syvemmälle korvaan, se voi aiheuttaa ihoärsytystä ja muita ongelmia, joten vaikkua on syytä varoa työntämästä syvemmälle korvaan.
Korvakäytävän uloimman osan hiki- ja talirauhaset ovat vastuussa vaikun tuotannosta.
Jos vahatulppa istuu korvassa tiukasti, voi olla syytä hakeutua lääkärin tai hoitajan vastaanotolle, jossa tulppa voidaan poistaa joko imulla, sondilla tai korvahuuhtelulla korvaa vahingoittamatta.
Vanupuikko voi aiheuttaa vahatulpan
Vaikka useimmat ihmiset ovat tietoisia siitä, ettei korvia tulisi sorkkia vanupuikolla, puikot ovat silti useimpien kylpyhuoneiden vakiovaruste.
Holmelund toteaa, että moni varmasti osaa käyttää niitä vain korvakäytävän uloimmassa osassa ilman ongelmia, mutta samalla hän varoittaa, että korvien kaivelu vanupuikolla voi aiheuttaa tai pahentaa vahatulppia entisestään.
"Korvien kaivelu vanupuikoilla voi saada aikaan tiukassa istuvan vahatulpan, joka tukkii korvakäytävän ja voi aiheuttaa kipua korvaan", hän selittää.
Myös puhdistus itsessään voi saada aikaan korvavaikun liikaeritystä. Siksi korvalääkäri suositteleekin korvien jättämistä rauhaan.
"Korvien päivittäinen puhdistus ei ole tarpeen – itse asiassa mitä vähemmän korvia ronkkii, sitä parempi", hän sanoo.