Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tutkimuksessa koehenkilöistä tuntui, että heidän persoonallisuutensa muuttui huomattavasti alkoholin vaikutuksesta.

© Shutterstock
Ihminen

Myytti murrettu: Alkoholi ei muuta persoonallisuutta

Karkeaa käytöstä ja nolostuttavia tanssikuvioita ei kannata enää selittää suurella promillemäärällä. Tämä selviää uudesta yhdysvaltalaisesta tutkimuksesta. Se kumoaa käsityksen, jonka mukaan humala muuttaa käyttäytymistä selvästi.

”Anteeksi, olin vähän humalassa.” Tätä lausetta voi olla vaikea viljellä tulevaisuudessa, kun joudut selittelemään varomattomia sanomisiasi ja noloja tekstiviestejäsi vietettyäsi kostean illan kaupungilla.

Missourin yliopiston uuden tutkimuksen mukaan alkoholi ei nimittäin muutakaan persoonallisuutta niin paljon kuin yleensä luullaan.

Humaltumista seurattiin

Tutkimukseen osallistui 156 ihmistä, joita pyydettiin ensimmäiseksi kuvailemaan persoonallisuuttaan selvänä ja pienessä sievässä.

Sen jälkeen koehenkilöt jaettiin ryhmiin, joissa he saivat nauttia erilaisia juomia. Osalle osanottajista tarjoiltiin vain virvoitusjuomia ja osalle koktaileja, jotka saivat heidän verensä alkoholipitoisuuden nousemaan noin 0,9 promilleen.

15 minuutin kuluttua koehenkilöt saivat osallistua erilaiseen sosiaalista kanssakäymistä vaativaan toimintaan, ja heitä tarkkailtiin huoneen ulkopuolelta.

Ulospäinsuuntautuneisuus lisääntyi

Kiinnostavaa oli se, että alkoholin vaikutuksen alaisena olevista koehenkilöistä tuntui, että heistä tuli vähemmän tunnollisia, hankalampia ja vähemmän avoimia uusille kokemuksille.

Ulkopuoliset tarkkailijat eivät havainneet tällaisia muutoksia. Ainoa muutos, jonka he havaitsivat, oli se, että osanottajista tuli enemmän ulospäinsuuntautuneita.

”Yllätyimme siitä, kuinka suuri ero oli koehenkilöiden omissa ja tarkkailijoiden käsityksissä”, toteaa Rachel Winograd, joka on yksi tutkimuksen tehneistä Association for Psychological Sciencen tutkijoista.

Winograd kollegoineen toivoo voivansa toistaa kokeen ympäristössä, jossa alkoholin nauttiminen on luonnollisempaa.

Lue myös:

Ihminen

Ratkaistu jo ennen syntymääsi: Geenit määräävät persoonallisuutesi

17 minuuttia
Aivot

Tutkijat: Rajakokemus on silkkaa tiedettä

12 minuuttia
Alkoholi vaikuttaa GABA- ja glutamaattisäätelyyn, ja siksi tasapaino häiriintyy, kun juodaan alkoholia.
Aivot

Näin alkoholi vaikuttaa tasapainoon

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota