Myytti murrettu: Alkoholi ei muuta persoonallisuutta
Karkeaa käytöstä ja nolostuttavia tanssikuvioita ei kannata enää selittää suurella promillemäärällä. Tämä selviää uudesta yhdysvaltalaisesta tutkimuksesta. Se kumoaa käsityksen, jonka mukaan humala muuttaa käyttäytymistä selvästi.

Tutkimuksessa koehenkilöistä tuntui, että heidän persoonallisuutensa muuttui huomattavasti alkoholin vaikutuksesta.
”Anteeksi, olin vähän humalassa.” Tätä lausetta voi olla vaikea viljellä tulevaisuudessa, kun joudut selittelemään varomattomia sanomisiasi ja noloja tekstiviestejäsi vietettyäsi kostean illan kaupungilla.
Missourin yliopiston uuden tutkimuksen mukaan alkoholi ei nimittäin muutakaan persoonallisuutta niin paljon kuin yleensä luullaan.
Humaltumista seurattiin
Tutkimukseen osallistui 156 ihmistä, joita pyydettiin ensimmäiseksi kuvailemaan persoonallisuuttaan selvänä ja pienessä sievässä.
Sen jälkeen koehenkilöt jaettiin ryhmiin, joissa he saivat nauttia erilaisia juomia. Osalle osanottajista tarjoiltiin vain virvoitusjuomia ja osalle koktaileja, jotka saivat heidän verensä alkoholipitoisuuden nousemaan noin 0,9 promilleen.
15 minuutin kuluttua koehenkilöt saivat osallistua erilaiseen sosiaalista kanssakäymistä vaativaan toimintaan, ja heitä tarkkailtiin huoneen ulkopuolelta.
Ulospäinsuuntautuneisuus lisääntyi
Kiinnostavaa oli se, että alkoholin vaikutuksen alaisena olevista koehenkilöistä tuntui, että heistä tuli vähemmän tunnollisia, hankalampia ja vähemmän avoimia uusille kokemuksille.
Ulkopuoliset tarkkailijat eivät havainneet tällaisia muutoksia. Ainoa muutos, jonka he havaitsivat, oli se, että osanottajista tuli enemmän ulospäinsuuntautuneita.
”Yllätyimme siitä, kuinka suuri ero oli koehenkilöiden omissa ja tarkkailijoiden käsityksissä”, toteaa Rachel Winograd, joka on yksi tutkimuksen tehneistä Association for Psychological Sciencen tutkijoista.
Winograd kollegoineen toivoo voivansa toistaa kokeen ympäristössä, jossa alkoholin nauttiminen on luonnollisempaa.