Muusikko soitti saksofonia aivoleikkauksen aikana

Vaikeat aivoleikkaukset tehdään nykyisin niin, että potilas on hereillä. Yhdysvaltalaislääkärit poistivat aivoista kasvaimen samaan aikaan, kun potilas soitti saksofonia.

© Youtube & UR Medicine

Kuvittele, että lääkäri poraa reikää kalloosi, paljastaa aivosi ja poistaa vaarallisen kasvaimen sinun ollessasi hereillä koko leikkauksen ajan.

Vastaava painajaismainen tilanne on todellisuutta monille potilaille, sillä useat vaativat aivoleikkaukset suoritetaan nykyisin niin, että potilas on hereillä.

Yksi kerrassaan erikoinen aivoleikkaus tehtiin New Yorkissa. Siinä potilaana ollut muusikko Dan Fabbio soitti saksofonia leikkauksen aikana.

Leikkaus sujui hyvin, ja Fabbio voi nyt jatkaa ammattinsa harjoittamista. Samalla hänen leikkauksestaan saatiin paljon uutta tietoa siitä, mitkä aivoalueet liittyvät musikaalisuuteen ja miten aivot työstävät musiikkia.

Kirurgit kuulivat väärän viillon

Newyorkilainen Dan Fabbio oli 25-vuotias, kun lääkärit havaitsivat munankokoisen kasvaimen hänen aivoissaan alueella, joka liittyy kuuloon ja musiikkiin.

Koko hänen elämänsä olisi romahtanut, jos kirurgi olisi tehnyt aivoleikkauksessa väärän liikkeen.

Siksi Rochesterin yliopiston tutkijat kehittivät testejä, joilla Fabbion aivojen musiikillisia alueita voitiin tarkastella jo ennen leikkausta.

Fabbion piti soittaa saksofonia leikkauksen aikana, jotta kirurgit saattoivat kuulla, jos he lähestyivät musiikinopettajan ammatin vuoksi tärkeitä alueita.

Aivokirurgit tekivät yhteistyötä musiikin teorian professorin Elisabeth Marvinin kanssa. Hän sovitti melodian, jota Fabbio saattoi soittaa ottamalla vain pari lyhyttä sisäänhengitystä, sillä voimakkaat puhallukset olisivat voineet saada hänen aivonsa pullistumaan liikaa ulos.

Leikkaus sujui laulaen

Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun muusikko konsertoi oman aivoleikkauksensa aikana.

Viulisti Roger Frisch esiintyi, kun lääkärit yrittivät selvittää hänen vapinansa syytä.

Oopperalaulaja Ambrož Bajec-Lapajne puolestaan lauloi leikkauksensa aikana.