Courtesy of the State Collection of Anthropology and Paleoanatomy Munich

Muotoiltu pää heijasti yhteiskunnallista asemaa

Uusi tutkimus osoittaa, että Euroopan varhaisella keskiajalla pitkäkalloiset naiset solmivat avioliittoja, joiden tarkoituksena oli vahvistaa liittolaissuhteita.

Etelä-Saksassa on löydetty useista Tonavan varren kylistä erikoisia naisten kalloja. Poikkeukselliset muodot selittyvät pään sitomisesta.

Pään muotoilussa on kyse siitä, että lapsen kallon luita estetään kasvamasta normaaliin tapaan esimerkiksi kehyksellä, muotilla tai nahkaisilla nauhoilla.

Tummia naisia idästä

Saksalainen Mainzin yliopisto on esittänyt selityksen löydölle. Dna-analyysien mukaan naisilla, joiden kallo oli muotoiltu, oli tummat hiukset ja ruskeat silmät, vaikka heidän elinaikanaan vuoden 500 tietämillä Etelä-Saksan väestö edusti enimmäkseen vaaleaa ihmistyyppiä.

Samoilta hautapaikoilta löydetyt normaalit kallot kuuluivat nimittäin ihmisille, joiden hiukset ja silmät eivät olleet ruskeita.

Perimän vertailu paljasti, että ne naiset, joiden kallo oli pakotettu kasvamaan tavallista pitemmäksi, muistuttivat nykyisten Romanian ja Bulgarian alueella asuvaa väestöä. Tiedetään, että siellä mahtisukuihin kuuluvien lasten pää voitiin sitoa kallon pidentämiseksi.

Tavoitteena vaikutusvaltainen liitto

Tutkijaryhmän mukaan naiset, joiden kallo oli muotoiltu, olivat itäistä alkuperää ja mitä ilmeisimmin yksittäisiä muuttajia.

Siirtolaisuutta todennäköisemmältä selitykseltä vaikuttaa järjestetty avioliitto. Naimakaupoilla voitiin vahvistaa liittolaissuhteita ja parantaa asemia keskiajan Euroopassa.