Miten paljon ihmisessä on dna:ta?

Jos kaikki ihmisen solujen dna-rihmat pantaisiin yhteen jonoon, miten pitkä siitä tulisi?

© Claus Lunau

Jokaisessa ihmisen solussa on 46 kromosomia, joista jokaisessa on tiukalle kerälle kiertynyt rihma dna:ta eli deoksiribonukleiinihappoa. Rihmassa on emäspareja, joista muun muassa geenit muodostuvat. Rihman koko voidaan suunnilleen laskea emäsparien koosta.

Yhden emäsparin koko on 0,34 x 10-9 metriä. Tämä luku pitää kertoa jokaisessa solussa olevien emäsparien määrällä, joka on noin 6 x 109. Tulos on pyöristettynä 2, eli jokaisessa solussa on noin kaksi metriä dna:ta.

Jotta saadaan koko elimistön dna-rihmojen pituus, pitää kertoa kaikkien ihmisen solujen lukumäärä kahdella. Ihmisessä on noin 30 biljoonaa solua.

Ihmisen kaikkien dna-rihmojen yhteispituus on siis 60 biljoonaa metriä.

200 kertaa Aurinkoon ja takaisin

60 biljoonaa metriä on yhtä kuin 60 miljardia kilometriä. Se on huima matka. Maapallon ympärysmitta on 40 000 kilometriä. Ihmisen dna ylettyisi siis 1,5 miljoonaa kertaa maapallon ympäri.

Dna:si pituus on melkoinen myös kosmisessa vertailussa. Jos solujesi dna-rihmojen jono vedettäisiin avaruuteen Maan ja Auringon välille, se ylettyisi 200 kertaa Maasta Aurinkoon ja takaisin.

Naisten dna on vielä hitusen pidempi kuin miesten, koska naisten sukukromosomissa X on 92 emäsparia enemmän mieskromosomi Y:ssä. Koko kropan dna:n mitassa eroa on naisten hyväksi noin kolme senttiä.

60 biljoonaa metriä. Niin pitkä jono syntyisi, jos kaikkien solujesi dna pantaisiin yhteen.