Mies kiihdyttää

Miten nopeasti ihminen juoksee?

Mikä on ihmisen huippunopeus lyhyillä ja pitkillä matkoilla? Ja mitä etuja nopeus on antanut ihmiselle?

Mikä on ihmisen huippunopeus lyhyillä ja pitkillä matkoilla? Ja mitä etuja nopeus on antanut ihmiselle?

Shutterstock

Kaikkien aikojen nopein ihminen on jamaikalainen Usain Bolt, jonka huippunopeus 44,72 km/h poiki 100 metrin maailmanennätyksen vuonna 2009.

Vaikka pikajuoksijat ovat suorituksissaan vaikuttavia, ihmisen vahvuus on pitkän matkan juoksu, jossa olemme eläinmaailman parhaimpien joukossa.

Gepardit, leijonat ja monet muut eläimet voivat pinkaista karkuun ihmisiltä, mutta vain harva laji pysyy ihmisen kintereillä pitkillä matkoilla.

Miljoonat hikirauhaset jäähdyttävät

Ihmisen salainen ase on kehittynyt jäähdytysjärjestelmä. Ihmisen karvattomuus ja 2–4 miljoonaa hikirauhasta takaavat sen, että elimistö viilenee myös pitkään kestävien suoritusten aikana.

Kestävyydestä on varmasti ollut etua, kun ihmiset aikoinaan metsästivät itselleen ravintoa.

Virallisen maratonennätyksen teki kenialainen juoksija Eliud Kipchoge Berliinin olympialaisissa vuonna 2018. Hän taittoi 42,195 kilometriä ajassa 2.01.39 eli hänen kilometrinopeutensa oli keskimäärin 2.53 minuuttia.

Kipchoge löi vielä oman ennätyksensä vuonna 2019, kun hän alitti kaksi tuntia ja tuli maaliin ajassa 1.59.40. Juoksu tehtiin kuitenkin epävirallisessa kilpailussa Itävallassa.

Maailma hidastuu

Huippuunsa treenatut urheilijat tehtailevat uusia ennätyksiä, mutta kuntojuoksijoiden ajat ovat huomattavasti hitaampia.

Kaikkiaan 108 miljoonan juoksutuloksen analyysissä selvisi, että yli 70 000:n vuosina 1986–2018 suoritetun juoksun perusteella osallistujien vauhti on hidastunut siitä huolimatta, että kestävyysjuoksu ei koskaan aiemmin ole ollut niin suosittu harrastus kuin nyt.

Vuonna 2018 harrastajien keskimääräinen aika maratonilla oli 4.32.49 eli kaikkiaan 40 minuuttia ja 14 sekuntia hitaampi kuin vuonna 1986.