Shutterstock
Mies kiihdyttää

Miten nopeasti ihminen juoksee?

Mikä on ihmisen huippunopeus lyhyillä ja pitkillä matkoilla? Ja mitä etuja nopeus on antanut ihmiselle?

Kaikkien aikojen nopein ihminen on jamaikalainen Usain Bolt, jonka huippunopeus 44,72 km/h poiki 100 metrin maailmanennätyksen vuonna 2009.

Vaikka pikajuoksijat ovat suorituksissaan vaikuttavia, ihmisen vahvuus on pitkän matkan juoksu. Gepardit, leijonat ja monet muut eläimet voivat pinkaista karkuun ihmisiltä, mutta vain harva laji pysyy ihmisen kintereillä pitkillä matkoilla.

Miljoonat hikirauhaset jäähdyttävät

Ihmisen salainen ase on kehittynyt jäähdytysjärjestelmä. Ihmisen karvattomuus ja 2–4 miljoonaa hikirauhasta takaavat sen, että elimistö viilenee myös pitkään kestävien suoritusten aikana.

Kestävyydestä on varmasti ollut etua, kun ihmiset aikoinaan metsästivät itselleen ravintoa.

Virallisen maratonennätyksen teki kenialainen juoksija Eliud Kipchoge 25. Syyskuuta 2022. Hän taittoi 42,195 kilometriä ajassa 2.01.09 eli puoli minuuttia nopeammin kuin edelliselllä ennätysjuoksullaan vuonna 2018.

Huippuunsa treenatut urheilijat tehtailevat uusia ennätyksiä, mutta kuntojuoksijoiden ajat ovat huomattavasti hitaampia. Ja sitä mukaa kun yhä useammat joksevat maratonia, keskiarvoajat huononevat.

Vuonna 2018 harrastajien keskimääräinen aika maratonilla oli 4.32.49 eli kaikkiaan 40 minuuttia ja 14 sekuntia hitaampi kuin vuonna 1986.