Shutterstock
mrna-rokote-tekniikka

Mitä mRNA on?

mRNA on ollut kaikkien huulilla aina COVID-19-rokotteiden käyttöönotosta asti, mutta mitä mRNA oikein on?

Lähetti-RNA eli messenger RNA (mRNA) näyttelee ratkaisevaa osaa solujen sisäisessä viestinnässä, ja ilman sitä elämää ei olisi olemassa.

Solun toimintaa ohjaa tuma, missä perintöaines eli dna sijaitsee. Tumassa geenit aktivoituvat ja sammuvat sen mukaan, mitä solussa kulloinkin tarvitaan.

Aktivoituneet geenit lähettävät muualle soluun ohjeita siitä, millaisia proteiineja solussa pitää rakentaa. Proteiinit ovat eräänlaisia solun työläisiä, jotka saavat asioita tapahtumaan.

mRNA on solujen viestinviejä

Dna ei voi poistua tuman sisältä. Geenien käskyjä tuman ulkopuolelle välittää eräänlainen juoksupoika eli mRNA.

mRNA voi poistua tumasta ja kuljettaa ohjeet solun proteiinitehtaisiin eli ribosomeihin.

Ribosomit käyttävät mRNA:ta ohjeena siitä, miten proteiini pitää rakentaa. Kun proteiinimolekyyli on valmis ja mRNA on tehnyt tehtävänsä, se alkaa hajota. Sen osista voidaan rakentaa uusia mRNA-molekyylejä.

mRNA koodaa koronaproteiineja

Useat koronarokotteet sisältävät mRNA:ta, joka kuljettaa lihassoluille käskyn rakentaa SARS-CoV-2-viruksen piikkiproteiineja. Rokotteen vaikuttavaksi aineeksi on valittu juuri piikkiproteiini siitä syystä, että COVID-19-taudin aiheuttava virus käyttää niitä soluihin tunkeutumiseen.

mRNA-rokotteet käskevät ribosomeja tuottamaan soluille vierasta proteiinia, mikä auttaa lujittamaan immuunipuolustusta. Kun immuunijärjestelmä kohtaa piikkiproteiinin, se pitää sitä uhkana ja alkaa kehittää sitä vastaan vasta-aineita.

Kehossa valmiina olevat vasta-aineet auttavat immuunijärjestelmää reagoimaan nopeammin ja tehokkaammin siinä tapauksessa, että SARS-CoV-2-virus jossain vaiheessa hyökkää elimistöön.