Mistä veriryhmät juontuvat?

Kansainvälinen tutkijaryhmä on analysoinut ABO-veriryhmiin liittyviä geenejä ja selvittänyt, mistä veriryhmät ovat peräisin.

Kansainvälinen tutkijaryhmä on analysoinut ABO-veriryhmiin liittyviä geenejä ja selvittänyt, mistä veriryhmät ovat peräisin.

VOISIN/PHANIE/SPL

Niin sanottu ABO-veriryhmäjärjestelmä on ollut olemassa ainakin 20 miljoonaa vuotta, sillä se on peräisin ihmisen ja apinoiden yhteisiltä esivanhemmilta

Kansainvälisessä tutkimuksessa, johon osallistui muun muassa Chicagon yliopisto, analysoitiin eri kädellisten, kuten ihmisten, gorillojen ja simpanssien, veriryhmiin liittyviä geenejä ja todettiin, ettei ihmisen veriryhmäjärjestelmä ole ainutlaatuinen.

Veriryhmien historia ulottuu siten viimeiseen yhteiseen kantamuotoon, joka oli jo kauan sitten sukupuuttoon kuollut apina.

Keskimäärin 41 prosenttia ihmisistä kuuluu 0-veriryhmään, mutta suomalaisista vain alle kolmasosa.

Maailmanlaajuisesti harvinaisin veriryhmä on AB. Sen osuus on suurin Koreassa: noin yhdeksän prosenttia.

ABO-veriryhmäjärjestelmässä on neljä eri veriryhmää: A, B, AB ja O. Yleisin näistä on ryhmä O, johon kuuluu noin 41 % maailman väestöstä. Noin 29 % kuuluu veriryhmä A:han ja noin 23 % veriryhmä B:hen. Vain noin 6 prosentilla maailman väestöstä on veriryhmä AB.

© Shutterstock