Shutterstock

Miltä kuulostaa täydellinen herätyskello?

Vihaan herätyskelloni ääntä. Onko parempia ja leppoisampia tapoja tulla herätetyksi?

Herätyskellon infernaalinen meteli kiskoo sinut armotta pois unen maailmasta ja tunnet olevasi kuin nyrkiniskun tainnuttama.

Se onkin ymmärrettävää. Siirtymistä syvästä unesta valvetilaan ohjaavat aivoissa lukuisat monimutkaiset prosessit. Se ilmenee muun muassa siten, että aivojen verenkierto ja viestiaineiden aktiivisuus muuttuvat.

Keskittymiseen ja huomiokykyyn liittyvät aivoalueet tarvitsevat pidemmän aikaa päästäkseen vauhtiin kuin liikkeitämme säätelevät alueet.

Toisin sanoen voimme hyvin nousta vuoteesta ja kävellä pään ollessa yhä tyhjäkäynnillä.

Tokkuraisuudesta voi toipua esimerkiksi kahvin tai liikunnan avulla, mutta myös oikea herätyskello voi virkistää oloa.

Tutkijoilla on nyt ehdotus täydelliseksi herätyskellon ääneksi, joka tehokkaasti kääntää aamuaivot oikealle vaihteelle.

Herätysäänen tärkein ominaisuus on melodisuus. Australialainen kyselytutkimus vuodelta 2020 osoitti ihmisten tuntevan itsensä aamulla reippaammiksi, jos heidät on herättänyt miellyttävä melodia tavallisen herätyskellon sijaan.

Lapsilla tehdyt kokeet ovat lisäksi osoittaneet, että he heräävät paremmin matalampiin 500 hertsin kuin 2 000 hertsin ääniin. Tutkijat arvelevat tämän pätevän myös aikuisiin.

Herätyskellon sopivin volyymi riippuu iästä. Nuoret nukkuvat varttuneempia syvemmin ja voivat siksi tarvita jopa 20 decibeliä enemmän äänen voimakkuutta.

Kuuntele videolta tutkijoiden ehdotus täydelliseksi herätyskelloksi