Miksi vilu värisyttää?

Kun minua paleltaa, koko kehoni tärisee. Mistä vilunväristykset johtuvat ja mitä hyötyä niistä on?

© Shutterstock

Vilunväristykset ovat kehon keino pitää yllä lämpöä. Ne johtuvat siitä, että luustolihakset supistuvat lyhyin välein. Liikkeet estävät ruumiinlämpöä laskemasta liian matalaksi eli selvästi alle 37 asteeseen.

Luustolihasten päätehtävä on suorittaa tahdonalaisia liikkeitä. Lihasten toimintaa voidaan siis yleensä hallita. Kun on viluissaan, raajat tärisevät ja hampaat kalisevat ilman aivojen tietoista ohjausta.

Yhdysvaltalaisessa terveystieteeseen erikoistuneessa OHSU-yliopistossa kartoitettiin vuonna 2007 vilunväristysten säätelyjärjestelmä.

Rottakokeiden mukaan ihon lämpötilaan reagoivat aistinsolut aktivoivat aivorunkoon liittyvän parabrakiaalisen tumakkeen. Se viestii väliaivojen hypotalamuksen kanssa. Tämä alue kehottaa sitten lihaksia supistelemaan.

Keho hyödyntää lihasten hukkalämpöä

Työskennellessään lihakset muuttavat kemiallista energiaa liike-energiaksi. Tässä prosessissa energiaa tuhlautuu lämpönä, ja viluisen keho estää liiallista jäähtymistä nimenomaan tällä hukkalämmöllä.

Osa hyönteisistä käyttää hyväksi vastaavanlaista toimintatapaa: ne värisyttävät siipiään ennen lentoonlähtöä. Jos kylmä kangistaa hyönteistä, se voi lämmittää ja näin vetreyttää itseään lihastyöllä.