Shutterstock

Miksi vauvat ovat avuttomia?

Kun kirahvi syntyy, se putoaa kaksi metriä, mutta silti se juoksentelee ympäriinsä tunnin kuluttua. Vastasyntynyt ihminen sen sijaan pystyy juuri ja juuri avaamaan silmänsä. Miksi ihminen syntyy avuttomana?

Vastakuoriutuneet merikilpikonnanpoikaset löytävät itse tiensä mereen, ja kirahvinpoikanen kävelee omilla jaloillaan muutaman tunnin ikäisenä.

Ihmislapsi ei sen sijaan pysty kaksikuukautisenakaan nostamaan päätään ilman tukea, eikä ihminen osaa puolivuotiaana edes istua.

Lapsen avuttomuutta on selitetty sillä, että äidin kapea synnytyskanava asettaa rajansa sille, miten suureksi aivot voivat kohdussa kehittyä. Vastasyntyneen vauvan aivojen koko on alle 30 prosenttia aikuisen ihmisen aivoista.

Yhdysvaltalainen tutkijaryhmä on nyt asettanut vanhan teorian kyseenalaiseksi. Tutkijoiden mukaan raskauden loppuvaiheessa äidin aineenvaihdunta joutuu koville.

Aineenvaihdunta kaksinkertaistuu raskauden aikana

Huippu-urheilijoita lukuun ottamatta ihmisen maksimaalinen aineenvaihdunta on 2–2,5 kertaa vilkkaampi kuin perusaineenvaihdunta. Raskauden kuudennella kuukaudella äidin energiantarve on jo kaksinkertaistunut. Ja yhdeksännellä raskauskuukaudella aineenvaihdunta on 2,1-kertainen normaaliin verrattuna.

Kun sikiön kasvu alkaa olla liikaa äidin aineenvaihdunnalle, sikiön ja äidin energiansaanti vähenee. Tämä on tutkijoiden mukaan syynä siihen, että vastasyntyneen aivot ovat hyvin kehittymättömät eikä vauva pysty pitkään aikaan samaan kuin monien eläinten poikaset.

Avuttomana syntyminen on siis suurista aivoista maksettava hinta. Aivojen kehityshän takaa lopulta sen, että ihminen selviytyy vaativista tehtävistä.

18–21 kuukautta olisi raskauden kesto, jos vauva syntyisi yhtä kehittyneenä kuin simpanssinpoikanen.