Shutterstock
Vrouw met knoflookadem

Miksi valkosipuli saa hengityksen haisemaan?

Moni pitää valkosipulista, mutta ei sen aikaansaamasta pahanhajuisesta hengityksestä. Miten hajusta voi päästä eroon?

Valkosipuli tuo mukavasti makua moneen ruokaan, mutta sillä on hintansa. Valkosipuli voi nimittäin saada hengityksen haisemaan jopa yli vuorokauden ajan.

Valkosipuli kuuluu laukkojen kasvisukuun (Allium), johon kuuluu monia muitakin sipuleita. Näille kasveille on yhteistä rikkiyhdisteiden suuri pitoisuus, ja juuri nämä yhdisteet antavat sipulille ja valkosipulille niiden tunnusomaisen maun.

Valkosipulissa pahanhajuista hengitystä aiheuttaa alliini-niminen rikkiyhdiste.

Hajun aiheuttajat pääsevät verenkiertoon

Kun raakaa valkosipulia murskataan, siitä vapautuu entsyymejä, jotka muuttavat alliinin allisiiniksi. Kun allisiini alkaa hajota mahalaukussa, se vapauttaa pahalta haisevia ainesosia, kuten allyylimetyylisulfidia ja diallyylidisulfidia.

Aineet pääsevät verenkiertoon ja sitä kautta keuhkoihin, josta ne karkaavat uloshengityksen mukana ulos suun kautta.

Valkosipuli ei saa hengitystä haisemaan yhtä voimakkaasti, jos raaka valkosipuli kypsennetään ennen syömistä.

Lämpö vaikuttaa valkosipulin entsyymeihin niin, että vähemmän alliinia muuntuu allisiiniksi.

Apua omenasta ja salaatista

Koska hajua aiheuttavat aineet ovat päässeet verenkiertoon, haisevaa hengitystä on vaikeaa täysin välttää valkosipulin syömisen jälkeen. Mutta hajua voi yrittää peittää parillakin konstilla.

Purukumin, pastillien ja suuveden lisäksi myös yksittäiset ruoka-aineet voivat peittää valkosipulisia henkäyksiä. Eräässä tutkimuksessa todettiin, että omenan, salaatinlehtien ja mintun ainesosat voivat vaimentaa ei-toivottuja hajuja.