Miksi me suutelemme silmät kiinni?

Aivojen on vaikeaa selvitä visuaalisista aistimuksista ja suudelmasta samanaikaisesti. Tuore tutkimus selvitti, miksi suudelma useimmiten sulkee ihmisten silmät.

Miksi suudelma sulkee silmät?

Nyt on kevät ja aika asetella huulet valmiiksi suudelmaan.

Entä miksi ihmiset yleensä sulkevat silmänsä, kun huulet kohtaavat toisen ihmisen huulet?

Lontoossa toimivan Royal Hollowayn yliopiston (RHU) tutkijat ovat saaneet selville, että ihmiset, jotka sulkevat silmänsä, antavat aivojen keskittyä yhteen asiaan kerralla – tässä tapauksessa tuntoaistiin. Aivojen on nimittäin vaikeaa käsitellä yhtä aikaa visuaalisten ärsykkeiden ja suudelman tuntoaistimuksia.

Aiemmin uskottiin, että suudelma sulkee ihmisten silmät, koska meidän on vaikeaa keksittyä, kun toisen ihmisen kasvot ovat niin lähellä omiamme.

Tutkimuksen tulos kuitenkin viittaa siihen, että kyseessä on pikemminkin se, että vaativat visuaaliset tehtävät vähentävät ihmisen kykyä aistia kosketusta.

Suudelma vaatii huomiota

"Nämä tulokset voivat selvittää, miksi me suljemme silmämme, kun haluamme keskittää kaiken huomion johonkin toiseen aistiin. Kun suljemme visuaaliset ärsykkeet pois, meillle vapautuu lisää resusseja keskittyä kokemuksen muihin ulottuvuuksiin", toteaa Polly Dalton, toinen tutkimuksen tehneistä tutkijoista The Independent -lehdelle.

Tutkimus on julkaistu Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance -lehdessä. Se ei käsittele yksinomaan suutelemista vaan myös sitä, miten visuaaliset ärsykkeet voivat häiritä muita aisteja.

Tutkimuksessa 16:ta vapaaehtoista ihmistä pyydettiin suorittamaan vaikeusasteeltaan eritasoisia tehtäviä.

Samaan aikaan heidän piti reagoida oikeassa tai vasemmassa kädessään tuntuviin värähtelyihin. Osallistujien herkkyys kosketukselle väheni silloin, kun heidän piti suoriutua samaan aikaan vaativasta visuaalisesta tehtävästä.