Miksi olen äkäinen nälissäni?

Kun nälkä kurnii vatsassa, äksyilen helposti ihan turhasta. Työkaverini sanovat, että olen "hangry". Mistä tällainen pahantuulisuus johtuu?

© Shutterstock

Vatsa kurisee, ja pinna katkeaa. Pomo käy hermoille, ja puoliso ärsyttää. Mieliala nousee kuitenkin heti, kun on käynyt syömässä.

Monet ovat pahantuulisia, kun maha murisee. Tästä tavallisesta ilmiöstä käytetään usein englanninkielistä ilmausta ”hangry”.

Tutkimus, johon osallistui 64 eurooppalaista, paljasti, että nälkä vaikutti selvästi hallitsevaan tunnetilaan. Osallistujien piti seurata tuntemuksiaan säännöllisesti viidesti päivässä kolmen viikon ajan. Tulos oli yksiselitteinen: silloin, kun tuntee itsensä nälkäiseksi, ärtyy helpommin.

Vaikka tutkijat ottivat huomioon erottavien tekijöiden, kuten sukupuolen, iän, ruokavalion, painoindeksin ja temperamentin, vaikutuksen, he totesivat, että nälän ja äreyden välillä on selvä yhteys.

Kävi ilmi, että nälän tunne aiheuttaa yleisesti suuria mielialanvaihteluja.

Verensokerin lasku tekee pahantuuliseksi

Ärtyvyyden vaihteluväli oli peräti 56 prosenttia. Se, kuinka kärsimättömiksi ja äreiksi osallistujat itsensä kulloinkin kokivat, riippui siitä, kuinka nälkäisiä he olivat. Vihaisuus vaihteli 48 ja nautinto 44 prosenttia.

Mielialaan vaikuttavia tekijöitä on veren sokeripitoisuus. Tiedetään, että monista tulee kiukkuisempia, kun verensokeri laskee. Muun muassa tutkimus, johon osallistui 107 avioparia, paljasti, että puoliso tuntui ärsyttävän eniten silloin, kun oma verensokeri oli erityisen matalalla tasolla.