Shutterstock

Miksi naisten vessaan on aina pidempi jono?

Teatterissa ja lentokentällä on aina pidempi jono naisten kuin miesten vessaan. Mistä ero johtuu?

Naistenhuoneeseen on aina pidempi jono kuin miestenhuoneeseen. Tutkijat ovat selvittäneet, että naiset käyttävät julkisissa vessoissa aikaa keskimäärin 178 sekuntia, kun taas miehillä aikaa kuluu keskimäärin 118 sekuntia. Naiset viettävät siis WC:ssä 50 prosenttia enemmän aikaa kuin miehet, mihin on useita syitä.

Yleiset naisten ja miesten vessat ovat yleensä yhtä suuria. Miesten vessoissa on kuitenkin 20–30 prosenttia enemmän paikkoja tehdä tarpeensa, koska niissä on usein pisuaarit, jotka vievät vessakoppeja vähemmän tilaa ja joita on myös nopeampi käyttää.

Miesten tarvitsee vain astella pisuaarin eteen ja avata vetoketju, kun taas naiset avaavat ja sulkevat WC-kopin oven ja puhdistavat WC-istuimen ja usein myös riisuminen ja pukeutuminen vievät runsaasti aikaa.

Muista pestä kädet

Naiset ovat myös miehiä hygieenisempiä. Vuonna 2013 tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että 15 prosenttia miehistä ei pessyt käsiään WC-käynnin jälkeen, kun taas naisilla vastaava luku oli 7 prosenttia. Kätensä pesseistä miehistä vain puolet käytti saippuaa, kun naisista saippuaa käytti 78 prosenttia.

Lisäksi on huomioitava se, että noin puolet naisista on menstruaatioiässä ja heistä noin 20 prosentilla on samaan aikaan kuukautiset, mikä lisää entisestään WC:ssä käytettävää aikaa.

Vaikka miehet ovat nopeita yleisissä vessoissa kävijöitä, kotona tilanne on toinen. Brittiläisessä kyselytutkimuksessa selvisi, että miehet käyttävät viikossa WC-käynteihin aikaa tunnin ja 35 minuuttia, kun taas naisille riittää 55 minuuttia.

50 prosenttia – jopa näin paljon pidempään naiset kuluttavat WC:ssä aikaa miehiin verrattuna.