Miksi naiset kuolevat miehiä useammin auto-onnettomuuksissa?

Olen lukenut, että naisilla on suurempi riski saada auto-onnettomuuksissa vakavia vammoja kuin miehillä. Mistä se johtuu?

© Shutterstock

Miehet ajavat yleisesti ottaen vastuuttomammin kuin naiset, ja he ovat myös naisia useammin liikenneonnettomuuksien osapuolina. Silti yhdysvaltalaisten tilastojen mukaan naisia kuolee liikenteessä miehiä enemmän.

Tutkimukset osoittavat, että naisilla on miehiin verrattuna 73 prosenttia suurempi riski saada vakavia vammoja nokkakolareissa ja 17 prosenttia suurempi riski kuolla liikenneonnettomuuksissa. Naiset jäävät myös lähes kaksi kertaa niin useasti jumiin onnettomuusautoon kuin miehet.

Surullinen tilasto johtuu ennen kaikkea siitä, että autot on suunniteltu miehille.

Vaikka nykyiset autot ovat huomattavasti turvallisempia kuin vanhat, niissäkin on parantamisen varaa.

Jäykkä istuin johtaa piiskaniskuvammaan

Ruotsalaistutkimus paljasti esimerkiksi sen, että naisilla on miehiä suurempi riski saada piiskaniskuvamma, joka syntyy, kun niska ensin taipuu taakse ja kääntyy sitten eteenpäin rajusti. Tämä johtuu siitä, että monissa autoissa on kovat istuimet.

Selkänojien jäykkyys aiheuttaa trampoliini-ilmiön törmäystilanteessa. Koska naiset painavat keskimäärin vähemmän kuin miehet, he ponnahtavat eteenpäin suuremmalla nopeudella.

Tutkijoiden mukaan naiset olisivat paremmin suojassa, jos selkänojat olisivat pehmeämpiä ja joustavampia, sillä kiihtyvyys ja piiskanistuvamman riski pienenisivät.

Istuimen joustamattomuuden lisäksi naisten riskiä kasvattaa myös ajo-asento. Koska naiset ovat yleensä miehiä pienempiä, he asettavat istuimen lähelle ohjauspyörää, mikä taas lisää loukkaantumisriskiä nokkakolareissa.

Auto on suunniteltu miehelle

Naiset loukkaantuvat useammin liikenneonnettomuuksissa, koska autojen suunnitelussa otetaan huomioon etupäässä miesten mitat.

© Shutterstock

1. Keveys suurentaa piiskaniskuvamman riskiä

Auton istuin on usein kova, jotta se sopii painaville henkilöille. Siksi kevytrakenteisilla naisilla on suurempi riski saada onnettomuudessa piiskaniskuvamma kuin rotevilla miehillä.

© Shutterstock

2. Nainen istuu vaarallisesti

Yleensä miehiä pienempinä naisten on siirrettävä auton istuin lähelle ohjauspyörää polkimille ulottuakseen. Tämä suurentaa sisäisten verenvuotojen ja vakavien vammojen riskiä törmäystilanteissa.

© Shutterstock

3. Testinuket muistuttavat miehiä

Viime vuosiin asti autojen turvalaitteita ja -järjestelmiä, kuten turvavöitä ja -tyynyjä sekä niskatukia, tutkittaessa on käytetty mittasuhteiltaan, painoltaan ja rakenteltaan enemmän miehiä kuin naisia muistuttavia testinukkeja.