Miksi miehillä on parta?

Hvorfor har mænd skæg

Parta ilmaisee sukupuolen

Miesten kasvojen karvoitus kuuluu niin sanottuihin sekundaarisiin eli toissijaisiin sukupuoliominaisuuksiin. Näillä ominaisuuksilla ei ole yhteyttä suvunjatkamiseen tai niihin prosesseihin, jotka liittyvät muna- ja siittiösolujen tuotantoon.

Koiras näyttää voimansa

Ilmiö on yleinen eläinmaailmassa, jossa se voi näkyä monin eri tavoin.

Yksi upeimmista sekundaarisista sukupuoliominaisuuksista on riikinkukkokoiraan valtava pyrstö. Sillä ei ole merkitystä suvunjatkamisessa, mutta kun koiras levittää pyrstönsä, linnun sukupuolesta ei ole epäselvyyttä.

Sekundaariset sukupuoliominaisuudet antavat naaraalle mahdollisuuden arvioida kumppania, sillä mitä voimakkaammat ja näkyvämmät nämä ominaisuudet ovat, sitä vahvempi koiras on.

Parta on miehisyyden merkki

Parralla ei myöskään ole biologista tehtävää, mutta siihen liitetään usein myönteisiä mielikuvia miehisyydestä, jotka saattavat kiinnostaa kumppania hakevaa naista.

Toissijaiset sukupuoliominaisuudet kehittyvät sukupuolirauhasten erittämien hormonien vaikutuksesta ja ilmaisevat henkilön sukupuolen. Naisille parta ei yleensä kasva, koska heillä ei ole sitä varten tarvittavia hormoneja. Naisilla puolestaan on monia muita ominaisuuksia, jotka ilmaisevat, että kyseessä on naaraspuolinen ihminen.

Sukupuolihormonit alkavat erittyä yhä varhaisemmassa vaiheessa

Murrosikä alkaa nykyisin aikaisemmin kuin muutama sukupolvi sitten. Yhä nuorempien lasten elimistö alkaa siis tuottaa sukupuolihormoneja. Syytä ei ole vielä saatu tarkkaan selville, mutta tutkijoilla on muutamia teorioita asiasta. Lue lisää alla olevasta artikkelista.