Shutterstock
laegge arm

Miksi miehet ovat fyysisesti vahvempia kuin naiset?

Miehet ja naiset eivät kilpaile toisiaan vastaan fyysistä voimaa vaativissa lajeissa, koska miehet ovat yleensä voimakkaampia kuin naiset. Mistä se johtuu?

Biologian näkökulmasta on perusteltua, että naiset ja miehet eivät kamppaile toisiaan vastaan urheilulajeissa, joissa mitataan lihasvoimaa.

Miehillä on luonnostaan naisia paremmat edellytykset fyysistä voimaa vaativiin lajeihin. Miehillä on keskimäärin 61 prosenttia enemmän lihasmassaa kuin naisilla.

Miehillä on lihasmassaa käsivarsissa keskimäärin 75 prosenttia ja koko ylävartalossa 90 prosenttia enemmän kuin naisilla.

Lihaksikas ylävartalo antaa etulyöntiaseman muun muassa nyrkkeilyssä ja vapaaottelussa.

Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa vuodelta 2020 testattiin 20 miehen ja 19 naisen lyöntivoimaa. Kaikki tutkitut olivat hyväkuntoisia ja urheilullisia. Miehet lyönnit ovat keskimäärin 162 prosenttia voimakkaampia kuin naisten.

Testiryhmän heikoinkin mies löi lujempaa kuin vahvin nainen.

Testosteroni antaa miehille kilpailuetua

Selitys miesten suurempaan lihasvoimaan on ennen muuta mieshormoni testosteroni.

Testosteroni kasvattaa lihaksia

Miesten testosteronin eritys kiihtyy murrosiässä. Se aikaan fysiologisia muutoksia, joista on etua monissa urheilulajeissa.

Testosteroni lihassolussa
© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Testosteroni leviää lihaksiin

Testosteronia erittyy ennen kaikkea kiveksissä, mistä se leviää verenkierron mukana lihaksiin. Testosteroni kulkeutuu lihassoluihin ja niissä aina tumaan asti.

Geenejä aktivoidaan
© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Testosteroni stimuloi geenejä

Tumassa testosteroni aktivoi niin sanottuja androgeenireseptoreja, jotka kiihdyttävät muun muassa proteiinien tuotantoa ohjaavien geenien toimintaa.

mRNA proteiini
© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Geenit kasvattavat lihaksia

Geenit tuottavat mRNA:ta, joka kulkeutuu tumasta solun ribosomiin. Siellä se kiihdyttää lihasten muodostumiseen tarvittavien proteiinien tuotantoa.

Ennen murrosikää lasten fyysiset kyvyt ja testosteronitaso ovat suunnilleen samat sukupuolesta riippumatta. Murrosiässä poikien kivesten testosteronin tuotanto 30-kertaistuu. Aikuisella miehellä on veressä testosteronia 15–20 kertaa enemmän kuin naisella.

Testosteroni vaikuttaa muun muassa lihasmassan, luiden ja punasolujen muodostumiseen ja siten fyysiseen suorituskykyyn.

Miesten punaisten verisolujen hemoglobiinitaso on keskimäärin 12 prosenttia suurempi kuin naisten. Hemoglobiini on proteiini, jonka avulla elimistö kuljettaa happea veren mukana kudoksiin. Näin miesten lihakset saavat enemmän happea kuin naisten.