ääni, ääniaallot

Miksi kaikki ihmiset kuulostavat erilaisilta?

Miksi miehillä on matalampi ääni kuin naisilla? Entä miksi jotkut laulavat paremmin kuin toiset? Lue vastaus tästä.

Miksi miehillä on matalampi ääni kuin naisilla? Entä miksi jotkut laulavat paremmin kuin toiset? Lue vastaus tästä.

Shutterstock

Ihmisen äänen yksilölliset erot perustuvat suurimmaksi osaksi äänihuulien rakenteeseen: niiden pituuteen, paksuuteen ja jous-tavuuteen. Äänihuuliksi sanotaan kahta kurkunpäässä sijaitsevaa poimua, jotka värähtelevät keuhkoista tulevassa ilmassa.

Mitä pitemmät äänihuulet ovat, sitä matalampi ääni on. Miehillä on yleensä pitemmät äänihuulet kuin naisilla.

Siihen, miltä ääni kuulostaa, vaikuttavat kuitenkin myös muut tekijät, kuten elimet ja jopa luusto. Ulos tulevan äänen sointia muokkaa myös kielen sijainti. Se voi olla hyvin lähellä nielua tai suuontelon etuosassa.

Äänen väriin ja sointiin vaikuttavat merkittävästi myös rintakehän muoto ja koko sekä pallealihas. Äänen voimakkuuden määrää taas se voima, jolla ilma puristuu keuhkoista äänihuulien läpi. Ääntä voi muuttaa muuttamalla kielen ja huulien asentoa.

Kielellä ja huulilla tuotetaan myös puhutun kielen äänteet. Ihmisen ääni on niin yksilöllinen, että se soveltuu henkilöllisyyden tunnistukseen.

Esimerkiksi Oulun yliopistossa on meneillään MOBIO-hanke, jossa kehitetään matkapuhelimiin ja verkkopalveluihin soveltuvaa tunnistustekniikkaa. Kasvojen lisäksi toisena apuvälineenä on tarkoitus käyttää ääntä.