Pyöräilijöitä

Miksi hikoillaan?

Hikoilu viilentää kehoa, kun hiki haihtuu iholta. Onko siis fiksumpaa antaa hikipisaroiden jäädä esimerkiksi otsalle kuin pyyhkiä niitä jatkuvasti pois?

Hikoilu on osa kehon lämmönsäätelyjärjestelmää, joten hikipisaroita ei kannata pyyhkiä otsalta tai muistakaan ruumiinosista, ellei sitten ole kiusallisesti yltä päältä hiessä.

Kuivaamalla vain heikentää jäähdyttävää vaikutusta. Hiki nimittäin muodostaa ohuen kostean kalvon iholle, josta vesi haihtuu.

Haihtuminen kuluttaa energiaa veden olomuodon muuttuessa nestemäisestä kaasumaiseksi vesihöyryksi. Energia saadaan kehon lämmöstä. Prosessi on niin tehokas, että jokainen hikigramma kuluttaa haihtuessaan 2,427 joulea (J).

Ihminen hikoilee kahdella tavalla

Hikinen otsa
©

Kaikkialla kehossa, esimerkiksi käsissä ja otsassa, on pieniä hikirauhasia, joiden erite on käytännössä vähäsuolaista vettä.

Mies erittää kainalohikeä
©

Muun muassa kainaloissa, nivusissa ja navan ympärillä on suuria hikirauhasia, jotka tuottavat paksua, voimakkaanhajuista eritettä, joka sisältää rasva- ja kuona-aineita.

Hiellä on useita tehtäviä

Hikoilu ei palvele ainoastaan lämmönsäätelyä, vaan se myös auttaa kehoa pääsemään eroon erilaisista jäteaineista.

Lisäksi vuonna 2016 tehdyn kiinalaistutkimuksen mukaan hikirauhaset pystyvät poistamaan raskasmetalleja, kuten elohopeaa.

Hien tiedetään myös tukevan ihon terveyttä ja pitävän bakteereja kurissa.