Ihmisen mieltymys alkoholiin on perua sademetsien apinoilta. Näin päätteli yhdysvaltalainen biologi Robert Dudley kirjassaan Drunken Monkey (Humalainen apina) vuonna 2014.
Ihmislajin edeltäjien ruokavalio koostui suurelta osin hedelmistä. Kypsissä hedelmissä on paljon sokeria, jota hiiva alkaa muuttaa alkoholiksi.
Dudleyn mukaan apinat oppivat yhdistämään alkoholin tuoksun kypsiin ravinteikkaisiin hedelmiin.
Kaikki eivät pitäneet Dudleyn teoriaa uskottavana. Nyt tuore tutkimusnäyttää tukevan sitä.
Alkoholipitoiset hedelmät maistuvat apinoille
Yhdysvaltalaisen kädellistutkijan Christina Campbellin johtamassa tutkimuksessa seurattiin hämähäkkiapinoita Panamassa. Kävi ilmi, että apinat söivät mieluiten hedelmiä, joissa oli 1–2 prosenttia alkoholia. Myös apinoiden virtsassa oli alkoholin hajoamistuotteita.
Panamalaisapinat ja ihmislajin edeltäjät Afrikassa tuskin silti hoippuivat humalassa, sillä ne tulivat kylläisiksi, ennen kuin saivat sisäänsä suuria määriä alkoholia.
Siellä, missä missä sademetsien hedelmiä ei ollut tarjolla, edeltäjämme todennäköisesti löysivät muita alkoholin lähteitä.
Ensimmäiset merkit alkoholipitoisten juomien valmistuksesta ovat Kiinasta vuoden 7000 eaa. tienoilta. Niitä tehtiin muun muassa riisistä, hedelmistä ja hunajasta.