Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

silmät, vinot
© Shutterstock
Ihminen

Miksi aasialaisilla on vinot silmät?

Miksi kiinalaisilla ja japanilaisilla on yläluomessa ihopoimu, joka saa silmät näyttämään vinoilta? Selitys piilee kylmyydessä.

Aasialaisten silmät eivät ole sen vinommat kuin muidenkaan. Tosin Itä- ja Kaakkois-Aasian ja Amerikan tietyillä kansoilla, kuten mongoleilla, kiinalaisilla, japanilaisilla ja inuiiteilla on nenän juuresta silmän yli kulkeva yläluomen ihopoimu, epikantus, joka saa silmän näyttämään vinoilta.

Rasvakudoksesta koostuva epikantus on joidenkin tutkijoiden mukaan kehittynyt suojaamaa silmää kylmältä. Se voi myös vähentää häikäistymistä. Näillä piirteillä on saattanut olla merkitystä, kun mongolidikansojen esivanhemmat elivät kylmillä arktisilla alueilla.

Sikiövaiheessa kaikilla ihmisillä on epikantus. Esimerkiksi eurooppalaisilla se katoaa, kun nenän juuri nousee ja kiristää kasvojen ihoa. Kansoilla, jolla on epikantus, nenän juuri jää matalaksi.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota