Shutterstock

Mikä suojakerroin on tarpeen Pohjois-Euroopassa?

Aurinkovoide suojaa sitä paremmin, mitä korkeampi suojakerroin siinä on, mutta millaista suojaa todella tarvitaan kotimaassa?

Pohjois-Euroopassa riittää hyvin suojakerroin 15 tai 30, ellei esimerkiksi työskentele useita tunteja päivässä auringonpaisteessa. Suurempi kerroin on paikallaan myös, jos iho on erityisen herkkä.

Aurinkolomalla etelässä sen sijaan on järkevää käyttää voiteita, joiden suojakerroin on 50 tai enemmän. Sopiva suoja riippuu sitä, mikä oma ihotyyppi on kansainvälisellä Fitzpatrickin asteikolla.

Aurinkovoide estää ultraviolettisäteilyn pääsyä iholle kemiallisella tai fysikaalisella suodattimella. Ultraviolettisäteily jaetaan aallonpituuden mukaan kolmeen luokkaan: UVA, UVB ja UVC.

Vaarallisin on UVC, mutta sen pysäyttää ilmakehän otsonikerros. UVA nopeuttaa ihon vanhenemista. Siltä suojaavat laajaspektriset aurinkovoiteet. UVB vahingoittaa ihosolujen dna:ta ja lisää ihosyövän riskiä, mutta sen pysäyttävät kaikenlaiset aurinkovoiteet.

Aurinkovoidetta tulee käyttää oikein

Paraskin aurinkovoide menettää tehonsa, jos sitä ei käytetä oikein.

Aurinkovoide ei ole ikuista. Tavallinen aurinkovoide säilyttää tehonsa noin kaksi vuotta, mutta päiväys kannattaa tarkistaa tuotepakkauksesta. Toisekseen voidetta tulee käyttää riittävästi: kourallinen vartalolle ja teelusikallinen kasvoille. Kolmanneksi voide tulee levittää oikein eli kunnolla joka puolelle paljasta ihoa ja mieluiten 20 minuuttia ennen auringonpaisteeseen menoa.

Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä on tärkeää muistaa lisätä aurinkorasvaa, kun on käynyt uimassa tai kuivannut itsensä pyyhkeeseen.