Shutterstock

Mikä on kehon vahvin lihas?

Ovatko kaikki lihakset yhtä vahvoja kokoon suhteutettuna? Mikä lihas on vahvin, jos voimassa on eroja?

Lihas, jonka lihassolut eli -syyt ovat eroteltuina vahvimpia ja tuottavat toisin sanoen eniten voimaa suhteessa kokoonsa, on ulompi puremalihas.

Äärimmilleen jännitettynä se saa aikaan ylä- ja alaleuan etuhampaiden väliin 25 kilon paineen ja poskihampaiden väliin jopa 90 kilon paineen.

Vahvoilla lihaksilla on heikkoutensa

Ulompi puremalihas alkaa poskikaaresta ja päättyy alaleukaluuhun.

Lihas löytyy helposti tunnustelemalla sen supistumista asettamalla sormenpäät poskelle parin sentin päähän korvalehden alaosasta ja puremalla hampaita kevyesti yhteen.

Vaikka puremalihaksen vahvuudesta on etua, kun pitää hienontaa kovaa tai sitkeää ruokaa, se voi aiheuttaa voimallaan myös ongelmia.

Esimerkiksi niillä, jotka narskuttavat hampaitaan nukkuessaan, puremalihaksiston vahvuus voi pahentaa purupintojen kulumista. Narskutteluun liittyy usein myös hampaiden yhteen puristamista.

Suuren lihasvoiman vuoksi hampaat voivat vaurioitua, hammaspaikat lohjeta ja hammasydin tulehtua.

Purentalihaksiston normaali rentoutuminen saattaa häiriintyä. Jatkuvasta jännitystilasta kielivät muun muassa päänsärky, kasvokipu ja leukojen arkuus.

Jännittäminen on lihakselle eräänlaista treeniä, joten se voi kasvaa ja vahvistua. Narskuttelua hoidetaan ensisijaisesti purentakiskolla, mutta lihasta voidaan heikentää botuliinipistoksella.