Shutterstock

Mikä kehon liike on nopein?

Mikä mahtaa olla ihmiskehon nopein liike? Olisiko se silmän räpäytys?

Kehosi nopeimman liikkeen suorittaa keskisormi, kun napsautat sormiasi.

Georgian teknillisen yliopiston tutkijat Yhdysvalloissa ovat mitanneet keskisormen kiihtyvyyden ja laskeneet, että napsautuksessa keskisormi liikkuu yli 20 kertaa nopeammin kuin silmäluomet silmän räpäytyksessä.

Sokkiaalto tuottaa äänen

Sormien napsautuksessa on kolme vaihetta.

Ensin keskisormi painuu peukaloa vasten ja lihakset jännittyvät. Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan keskisormi kääntyy silloin 53,5 astetta oman akselinsa ympäri. Tarkkaile keskisormesi kahta ylintä niveltä, kun napsuttelet.

Kun lihakset ovat jännittyneet kylliksi, alkaa toinen vaihe. Peukalo liikkuu hitaasti sivulle, ja keskisormi liukuu sen ohi.

7 millisekuntia. Niin nopeasti keskisormi kääntyy lähtöasentoonsa, kun napsuttelet sormiasi.

Keskisormen liikkeessä vapautuu patoutunutta voimaa, joka saa keskisormessa aikaan huiman kiihtyvyyden. Sen kääntyminen takaisin lähtöasentoonsa kestää vain seitsemän millisekuntia.

Keskisormen matka jatkuu, kunnes se törmää kämmeneen. Törmäyksessä syntyy heikkoja sokkiaaltoja, jotka kuuluvat napsautuksena.

Ihmisellä on täydelliset napsautussormet

Yhdysvaltalaistutkijoiden kokeessa ilmeni myös, että sormien välinen kitka ja sormien kyky painua toisiaan vasteen eli niin sanottu puristuvuus vaikuttivat napsahduksen laatuun.

Ihmisen sormet sopivat erinomaisesti napsutteluun. Ne eivät ole niin kovat eivätkä liian pehmeät, ja ne painuvat juuri sopivasti toisiaan vasten.