Dragana Gordic / Shutterstock
kuolema

Miellyttävin tapa kuolla ei ole välttämättä nopein

Onko esitetty tieteellisiä arvioita siitä, millainen on helpoin päätös elämälle?

Vaikka kuoleman kysymyksiä ovat pohtineet niin maallikot kuin eri alojen asiantuntijatkin – eivätkä vähiten filosofit –, aihetta ei ole käsitelty loppuun.

Vallalla onkin mitä moninaisimpia käsityksiä niin sanotusta lempeästä kuolemasta. Asenteet luonnollista kuolemaa ja kuolinapua kohtaan ovat paljolti kulttuurisidonnaisia. Siten eri yhteiskunnissa arvostetaan erilaisia tapoja kuolla. Esimerkiksi sotaa käyvä yhteisö voi pitää parhaana äkillistä sankarikuolemaa, vaikkapa kaatumista taistelussa. Monet ovat tosin rauhan oloissakin sitä mieltä, että nopea kuolema on ihmiselle tuskattomin.

Niissä maissa, joissa on käytössä kuolemanrangaistus, joudutaan ottamaan kantaa siihen, mikä on inhimillisin tapa teloittaa kuolemaantuomittu. Useimmat teloitusmenetelmät aiheuttavat nopean kuoleman. Silti osa asiantuntijoista pitää hidasta elämän hiipumista joissain tapauksissa rauhallisimpana tapana lähteä.

Vaikeita eettisiä ratkaisuja vaatinut yhdysvaltalaisen Terri Schiavon tapaus sai lääkärit ja oikeusoppineet vääntämään kättä siitä, millainen on paras loppu elämälle, jonka laatu ei ole ollut pitkään aikaan hyvä. Kun aivokuolleen Schiavon ruokintaletku päätettiin irrottaa oikeuden päätöksellä 2005, hän kuihtui alle kahdessa viikossa pois. Kuolemaa pidettiin rauhallisena ja tuskattomana.