Malarialääke torjuu zikavirusta

Jo aiemmin käyttöön hyväksytty malarialääke voi estää zikavirusta tarttumasta sikiöön.

Zika

Zikavirustartuntaan on löydetty hoitokeino.

© Joa Souza / Shutterstock.com

Zikavirus, joka leviää pääasiassa hyttysen piston välityksellä, on epämiellyttävä sairaus, sillä sen tiedetään viihtyvän sikiön aivoissa.

Zikavirusrokote on tällä hetkellä testausvaiheessa, ja voi kulua vielä vuosia, ennen kuin se hyväksytään käyttöön. Zikavirusalueilla elävät raskaana olevat naiset eivät voi tehdä juuri muuta kuin vain toivoa, ettei juuri heidän vauvansa saa tartuntaa. Tartunta voi nimittäin aiheuttaa vakavan aivovamman, mikä ilmenee pienipäisyytenä eli mikrokefaliana.

Nyt tilanne on kuitenkin muuttumassa.

Tukahduttaa aivosolut

Zikavirus ei yleensä aiheuta aikuiselle ihmiselle vaaraa, mutta sikiö on haavoittuvaisempi. Virus leviää sikiön aivoihin istukan kautta ja tuhoaa solujen kyvyn huoltaa itseään normaalisti autofagiaksi kutsutun prosessin avulla.

Autofagia tarkoittaa tapaa, jolla solut poistavat itsestään kuona-aineita ja myrkkyjä. Prosessi on välttämätön, jotta solut pysyvät terveenä. Jos soluun tarttuu zikavirus, prosessi häiriintyy, ja solu alkaa viruksen torjumisen sijaan levittää virusta. Zikavirus saa aivot kuluttamaan niin paljon energiaa, että sikiön aivosolujen kehitys pysähtyy.

Vastasyntyneellä zikaviruksen vaikutus ilmenee normaalia pienempänä päänä ja vakavina aivovaurioina.

Hyväksytty lääke auttaa

Tutkijat perehtyivät aineisiin, jotka ehkäisevät autofagiaa. Yksi niistä oli hydroklorokiini, jota jo nykyisinkin käytetään raskaana olevilla malarian ehkäisyyn. Kun hydroklorokiinia annettiin tiineinä oleville hiirille, joilla oli zikavirustartunta, istukassa olevien zikavirusten määrä laski.

Tulos antaa toivoa siitä, että malarialääke voi toimia samalla tavalla ihmisilläkin, jolloin sikiön mikrokefalian riski pienenisi.