Liiat ärsykkeet heikentävät lapsen oppimista

Lapsen pienet aivot eivät pysty karsimaan päivittäistä ärsyketulvaa. Auta kolmivuotiastasi ja anna hänen keskittyä yhteen asiaan kerralla.

Kielen kehitys

Lapsen on helpompaa yhdistää kuvia sanoihin, jos aukeamalla on vain yksi kuva.

© Stephen Baack (IMCOM)

Tarvitseeko lapsesi enemmän vai vähemmän ärsykkeitä oppiakseen uusia asioita? Asiantuntijat kiistelevät asiasta kiivaasti, sillä on osoitettu, että mitä enemmän aisteja käytämme, sitä paremmin muistamme.

Kun kyse on uusien sanojen oppimisesta, ääneen lukeminen on hyvä tapa, koska lapsi sekä kuulee tarinan että näkee kuvat. Lastenkirjat ovatkin usein pullollaan toinen toistaan värikkäämpiä kuvia.

Yksi kuva on parempi kuin kaksi

Nyt uusi tutkimus osoittaa, että säästeliäs kuvien käyttö on paikallaan, jotta lapsen kehittyvät aivot eivät kuormitu liikaa. Tämä pätee ainakin kielen oppimiseen.

Tutkimuksessa tutkijat lukivat lastenkirjoja alle kolmivuotiaille lapsille. Selvisi, että ne lapset, joille luetuissa kirjoissa oli vain yksi kuva aukeamalla, oppivat kaksi kertaa niin paljon uusia sanoja kuin ne lapset, joille luetuissa kirjoissa oli kaksi kuvaa aukeamalla.

Less is more

Monissa lastenkirjoissa kuvitus on runsasta ja jopa räikeää, mikä voi olla viihdyttävää. Oppimisnäkökulmasta on kuitenkin parasta tyytyä kirjoihin, joissa on vain yksi kuva aukeamalla, ja sen kannattaa olla mahdollisimman luonnollinen.

Muissa tutkimuksissa on nimittäin todettu, että kaikenlainen ylimääräinen sälä, kuten läpät, jotka kätkevät lisää kuvia, tai ihmismäisesti puetut eläimet (jotka ovat tavallinen ilmiö lastenkirjallisuudessa), heikentävät lapsen oppimista.

Runsaasti värikkäitä kuvia sisältävistä kuvista ei silti tarvitse luopua kokonaan. Tutkijat kehottavat niitä luettaessa osoittamaan sormella kuvaa, joka liittyy parhaillaan luettavaan tekstiin. Silloin lapsi tietää, mihin kuvaan pitää keskittyä, ja pystyy yhdistämään näköaistimuksen kuulemaansa.