Shutterstock

Lapsen sukupuoli on valittavissa ennen hedelmöitystä

Onnistumisprosentti on 80. Osa asiantuntijoista katsoo kuitenkin, että uuteen menetelmään liittyy eettisiä ongelmia.

”Haluaisitteko mieluummin tytön vai pojan?”

Kysymys esitetään monille perheenlisäystä odottaville – ja monesti jompikumpi onkin toivotumpi.

Asiasta on olemassa tutkimustietoa jo pitkältä ajalta.

On kehitetty uusi koeputkimenetelmä, joka mahdollistaa syntyvän lapsen sukupuolen valitsemisen aikaisin.

Tekniikka toimii melkein 80 prosentin varmuudella, kerrotaan vertaisarvioidun PLOS One -tiedejulkaisun artikkelissa.

Vanhemmilla on ollut jo pitkään mahdollisuus valita tulevan lapsensa sukupuoli. Tarjolla olevia menetelmiä on ollut luvallista käyttää esimerkiksi Kyproksessa, Georgiassa ja Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin kuuluvassa Dubaissa.

Yleensä sukupuolen valinta tapahtuu nykyään niin, että munasoluja kypsytetään hormonihoidolla ennen koeputkihedelmöitystä.

Hedelmöitymisen jälkeen munasoluista otetaan näyte, josta voidaan tutkia sukupuoli. Sitten munasolu, joka vastaa vanhempien toivetta lapsen sukupuolesta, siirretään kohtuun jatkamaan kehitystään.

Tiheyserot paljastavat

Monet pitävät menetelmää ongelmallisena muun muassa siksi, että muut hedelmöityneet munasolut tuhotaan.

Uusi tekniikka voi ratkaista tämän eettisen ongelman. Sukupuoli valitaan nimittäin etsimällä sopiva siittiö.

Käytännössä valinta perustuu siihen, että tutkimalla siittiön tiheys saadaan selville, minkä sukupuolikromosomin se sisältää. Tyttö perii kummaltakin vanhemmalta X-kromosomin, poika taas saa äidiltään X:n ja isältään Y:n.

Kromosomit määräävät sukupuolen

Lapsen sukupuolen määrää se, mikä siittiö tunkeutuu munasoluun.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Sukupuolikromosomit ovat erilaisia

Kromosomit ovat solun tuman rakenteita, joihin geenit sisältyvät. Joka solussa on 23 kromosomiparia. Yhden parin muodostavat sukupuolikromosomit, X ja Y. Naisilla on XX-kromosomipari ja miehillä XY.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Kromosomit jakautuvat

Kun kivekset ja munasarjat tuottavat sukupuolisoluja, kromosomiparit jakautuvat. Kaikki naisen munasolut sisältävät yhden X-kromosomin, kun taas siittiöissä on joko yksi X- tai yksi Y-kromosomi.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Siittiö ratkaisee sukupuolen

Jos munasoluun tunkeutuvassa siittiössä on X-kromosomi, muodostuu XX-kromosomipari ja lapsesta tulee tyttö. Jos munasolu hedelmöittyy Y-kromosomilla, tuloksena on poika, jolla on XY-kromosomit.

X-kromosomilliset siittiöt ovat hieman tiheämpiä kuin Y-kromosomilliset.

Useimmiten odotettu tulos

Tutkimukseen osallistui 1 317 pariskuntaa, jotka jaettiin kahteen ryhmään. Pareista 105 toivoi joko tyttöä tai poikaa ja 1 212 ei halunnut vaikuttaa etukäteen syntyvän lapsen sukupuoleen.

Lapsen sukupuolesta kiinnostuneista pariskunnista 59 halusi tytön. Tutkimuksessa sovelletulla menetelmällä saatiin aikaan tyttöalkio 79,1 prosentissa tapauksista. Tyttöjä syntyi lopulta 16.

Kaikkiaan 46 paria odotti saavansa pojan. Onnistumisprosentti oli 79,6. Syntyneiden poikien määräksi tuli 13.

Tutkijat kuvaavat kehittämäänsä menetelmää varmaksi, tehokkaaksi, edulliseksi ja eettisesti vastuulliseksi. Kaikki asiantuntijat eivät kuitenkaan allekirjoita viimeistä väitettä.

Lontoon Imperial College -yliopistossa työskentelevä lisääntymisen endokrinologian eli umpierityksen spesialisti Channa Jayasena toteaa haastattelussa olevansa ”huolestunut siitä, että menetelmää aletaan käyttää yleisemmin”.

Channa Jayasenan mukaan sillä, että pariskunnat pääsevät valitsemaan lapsen sukupuolen, voi olla vakavia yhteiskunnallisia seurauksia. Hän uskoo myös, että mahdollisuus valita sukupuoli madaltaa kynnystä vaikuttaa jälkeläisen muihinkin ominaisuuksiin.